În urmă cu un an, Elena aştepta cu entuziasm să fie mămică, mai ales că aflase că urma să aibă gemeni. Ce nu ştia era că urma să nască prematur, la doar 27 de săptămâni de sarcină. Elena a fost norocoasă şi a născut într-o maternitate dotată cu echipamente medicale performante, iar micuții ei au avut parte de îngrijire medicală specială. David și Matei s-au născut la un minut distanță, cântărind mai putin de 1.000 de grame fiecare. Timp de 50 de zile au împărțit același incubator din secția de terapie intensivă neonatală. Pentru că erau atât de firavi când au venit pe lume, nu au putut să respire singuri și au necesitat intubație si ventilație încă din sala de nașteri.
Bebelușii sunt acum alături de familie și, după ultimele controale medicale, starea lor de sănătate este foarte bună. Elena este recunoscătoare pentru bucuria de a-și strânge copilașii în brațe. Nu multe mame au avut această şansă, în condiţiile în care, în România, la fiecare cinci ore, moare un copil înainte să împlinească vârsta de un an.
Prematuritatea este cauza principală a mortalităţii infantile în România. Pierdem în medie 1.700 de bebeluşi pe an, statistică ce situează ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 8,5 la 1.000 de copii născuţi vii.
Organizaţia Salvaţi Copiii estimează că o treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante.
De aceea, organizaţia are în plan dotarea altor 30 de maternități în perioada următoare, și, în acest scop, lansează un apel către publicul larg de a redirecţiona 2% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.
Vă invităm să susţineţi şi în acest an această cauză, prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit pentru echiparea maternităţilor cu echipamente performante.
Găsiţi formularul precompletat în revistă sau pe www.salvaticopiii.ro. Acesta trebuie completat cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2015. Formularul se completează doar la Capitolul 1 şi se semnează de contribuabil.