ChatON le oferă utilizatorilor o modalitate simplă de a comunica cu prietenii și familia oriunde în lume, indiferent de platforma de telefon folosita. Utilizatorii pot împărtăși în timp real conținut multimedia și mesaje animate, precum si mesaje convenționale.  

Acest serviciu va fi disponibil la nivel global. Utilizatorii pot descărca gratuit ChatON prin intermediul Samsung Apps sau Android Market  și o pot folosi pe varii dispozitive mobile, inclusiv pe Samsung Galaxy S II. ChatON va fi preinstalat pe smartphone-urile bada și anumite feature phones ale Samsung începând cu luna octombrie și va fi disponibil treptat pe alte platforme până la finalul lui 2011.

„După lansarea din septembrie, ChatON s-a bucurat de un răspuns pozitiv la IFA 2011. Mulți dintre vizitatorii standului nostru au fost încântați de experiența de utilizare și ne-au oferit feedback pozitiv,” a declarat Kang Min Lee, Vicepreședinte Senior al Media Solutions Center la Samsung Electronics. „Prin multi-platformă și disponibilitatea global, ChatON deschide o nouă eră a comunicării mobile.”

Funcționalitățile unice ale lui ChatON permit utilizatorilor să își creeze propriul mesaj animat, prin scrierea de text, adăugarea unui fișier audio sau alegerea pozei de fundal. În plus, fiecare fereastră de conversație conține un Trunk ce inventariază toate fișierele multimedia trimise și primite în cadrul conversației.

Disponibilitatea lui ChatON pe mai multe platforme permite tuturor utilizatorilor să se alăture conversației, prin partajarea instantanee de conținut în mai multe formate. Funcții precum Group Chat și Interaction Rank permit utilizatorilor să aibă mai mult control asupra rețelelor lor sociale.

Un lucru la fel de interesant, ChatON oferă o experiență interactivă prin intermediul microsite-ului său (https://www.chaton.com/chataway). Utilizatorii se pot bucura de filmul HD „Chataway”, ce implică luarea unor decizii pentru a alege drumul personajului principal. Filmul are rolul unui ghid pentru ChatON, ajutându-i pe utilizatori să înțeleagă cum să folosească software-ul.