Grupul sud-coreean Samsung Electronics, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, chipuri de memorie şi televizoare, a anunţat marţi că va majora dividendele acordate acţionarilor şi, de asemenea, că analizează o posibilă divizare în două entităţi distincte, informează AFP.
Într-un comunicat de presă, Samsung a informat că analizează o divizare a grupului în două unităţi: o societate holding şi o unitate operaţională, precizând că va avea nevoie de cel puţin şase luni pentru a studia această eventualitate.
Samsung a subliniat că este absolut neutru cu privire la direcţia pe care o va urma.
"Procedura de revizuire nu indică intenţia managementului sau a Consiliului de Administraţie de a urma o direcţie sau alta", se menţionează în comunicatul de presă.
Prin acest anunţ, conducerea Samsung Electronics pare să fi răspuns solicitărilor venite de la fondul american de investiţii Elliott, care deţine 0,62% din capitalul Samsung Electronics, şi care cere îmbunătăţirea guvernanţei corporatiste la gigantul sud-coreean deseori criticat pentru lipsa de transparenţă a managementului. Fondul Elliott, condus de miliardarul Paul Singer, a solicitat ca Samsung Electronics să se divizeze în două entităţi indepedente, pe de o parte activităţile financiare, iar pe de alta operaţiunile industriale. De asemenea, fondul cere Samsung să acorde acţionarilor un dividend excepţional de 30.000 miliarde de woni, adică 26 de miliarde de dolari.
Samsung se pregăteşte de cea mai mare modificare structurală din istoria sa de 47 de ani tocmai într-un moment în care încearcă să pună la punct o schimbare fără probleme a liderului. Lee Jae-Yong, vicepreşedintele Samsung Electronics, se pregăteşte să preia locul ocupat de patriarhul Lee Kun-hee, care este în spital începând din luna mai 2014, după ce a suferit o criză cardiacă. Familia Lee este deseori criticată pentru modul opac în care conduce grupul Samsung, în condiţiile în care, printr-o structură complexă de participaţii încrucişate, controlează întregul conglomerat chiar dacă nu deţine în mod direct decât 5% dintre acţiuni. AGERPRES