Samsung Electronics a recunoscut joi că a recrutat muncitori ucraineni pentru ca uzina sa de televizoare din Ungaria să poată funcţiona fără probleme.
Samsung dă astfel un nou semn al măsurilor neconvenţionale pe care companiile ungare sunt nevoite să le adopte în contextul unei crize a mâinii de lucru, transmite Reuters.
Mai mulţi ani de emigraţie spre Europa Occidentală au creat un deficit de forţă de muncă în partea de est a Uniunii Europene, astfel că firmele din Ungaria, Polonia şi Cehia au greutăţi în a-şi recruta angajaţii de care au nevoie.
În timp ce Guvernul condus de premierul Viktor Orban a ridicat panouri în care cere populaţiei să respingă cotele de emigranţi distribuiţi în rândul statelor membre UE, unele companii au început deja să se uite peste graniţă să găsească personal.
Portalul ungar de ştiri index.hu a informat recent că Samsung a angajat între 120 şi 150 de muncitori ucraineni la uzina sa Jaszfenyszaru, la est de capitala Budapesta, care potrivit companiei sud-coreene este cea mai mare uzină de televizoare din Europa.
"Pentru a asigura continuitatea producţiei şi tradiţionala calitate Samsung, începând din luna august uzina a angajat şi muncitori străini pe lângă cei 2.600 de angajaţi ungari", a informat compania într-un comunicat de presă. Samsung a precizat că i-a angajat pe muncitorii ucraineni în conformitate cu legislaţia ungară dar a refuzat să menţioneze dacă ar putea să angajeze şi alţi muncitori străini.
Samsung a investit până acum aproximativ 130 miliarde de forinţi (465 milioane de dolari) în uzina sa de la Jaszfenyszaru, care anual produce şapte milioane de televizoare şi monitoare pentru computere.
Luna trecută, ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a declarat că Budapesta ar putea să permită intrarea în ţară a muncitorilor din statele cu un "context cultural şi istoric" similar celui al Ungariei pentru a face faţă crizei de mână de lucru.
Separat, constructorii auto germani Audi şi Daimler au anunţat şi ei că încep să aibă probleme cu găsirea de mână de lucru în Ungaria, adăugând că este nevoie de eforturi pentru a fi îmbunătăţită mobilitatea muncitorilor şi infrastructura locală.
Potrivit unor date statistice , rata şomajului în Ungaria a scăzut până la 4,9% în perioada iunie-august în timp ce salariul mediu brut în Ungaria a crescut cu 6,9% în luna august, iar inflaţia a fost apropiată de zero.
AGERPRES