Ioan Avram, director general la SC Electrolux Samus, raspunde cu un zambet la intrebarea daca e adevarat ca grupul suedez Electrolux intentioneaza sa transforme societatea satmareana intr-un simplu depozit pentru produsele sale destinate pietei romanesti. „Ma asteptam la aceasta intrebare. Este o prostie care s-a raspandit in ultima vreme peste tot in oras si nu stiu de unde porneste.”
Nu este greu sa afli de unde: sursa este presa locala. In mod curios, cea mai renumita societate satmareana are mari probleme de comunicare, iar de aici, o imagine nu prea stralucita pe plan local. In biroul directorului financiar, Ioan Marian Miclaus, sunt culese intr-o mapa o serie de articole din presa locala, cele mai multe dintre ele continand aprecieri negative la adresa societatii si a conducerii ei.
Doua schimbari de
proprietate in doi ani
Probabil ca Electrolux Samus n-ar merita un asemenea tratament din partea concitadinilor. Privita in cadrul economiei nationale, societatea din Satu Mare este un exemplu de restructurare si privatizare facute la timp. Ceea ce alte societati romanesti abia incep sa faca, Electrolux Samus a incheiat de mult. Fosta intreprindere 23 August, denumita apoi Samus, a fost prima unitate de stat din Satu Mare transformata in societate comerciala pe actiuni (decembrie 1990). Restructurarea activitatii a inceput la Samus repede. Prima miscare a fost facuta in 1991, cand societatea si-a creat propriul compartiment prin care a inceput sa-si deruleze activitatile de import-export. In 1994-1995, Samus se afla intr-un stadiu avansat de restructurare, una dintre cele mai importante masuri luate in aceasta perioada fiind reducerea personalului cu 20%.
La mijlocul lui 1995, intregul pachet de actiuni detinut de FPS la Samus a fost preluat de catre asociatia salariatilor, in urma unui imprumut acordat de BCR. La scurt timp de la preluarea societatii, asociatia salariatilor a demarat discutiile cu AB Electrolux, unul dintre cei mai mari producatori de produse electrocasnice din lume. Pentru suedezii de la Electrolux, cele aproape 80 de procente pe care Samus le detinea pe piata masinilor de gatit din Romania in 1997 au cantarit mult, se pare, in decizia de a cumpara actiunile Samus. Negocierile intre asociatia salariatilor si reprezentantii Electrolux au fost finalizate dupa doi ani, in decembrie 1997. Dintre cei 3.200 de actionari ai Samus, 3.021 au decis sa-si vanda actiunile catre AB Electrolux, la un pret de 8 dolari pe actiune. A fost o afacere buna pentru salariati si pentru Electrolux, totusi multa lume din Satu Mare se intreaba care sunt beneficiile orasului dupa preluarea fabricii de catre renumitul grup suedez. Explicatia consta, probabil, in faptul ca producatorul de aragazuri a fost multa vreme considerat proprietate publica, iar autoritatile orasului obisnuiau sa se mandreasca cu realizarile acestuia. Pe vremea comunismului, delegatiile oficiale care vizitau orasul erau aduse in primul rand la platforma de asamblare de la Samus, iar pentru elevii din taberele scolare se organizau vizite la aceasta intreprindere.
Samus nu mai vrea
sa fie buna la toate
In plus, la fel ca toate marile intreprinderi socialiste, Samus avea propria baza sportiva si patrona o renumita echipa de handbal. Insa dupa 1990, Samus a inceput sa se focalizeze pe profit, iar conducatorii sai au renuntat la multe dintre activitatile auxiliare care cheltuiau banii societatii. Aceasta politica s-a accentuat dupa preluarea Samus de catre Electrolux, in decembrie 1997. Grupul multinational incearca sa implementeze filozofia sa de afaceri si la societatea satmareana. Iar aceasta inseamna, in primul rand, productie mai mare si costuri mai mici. Pentru ca Electrolux Samus sa atinga tintele fixate de compania-mama, s-a taiat masiv din cheltuieli. S-a renuntat la domenii de activitate care nu aveau legatura cu afacerea de baza, precum transporturile sau productia de imbracaminte pentru personal, preluate de muncitorii disponibilizati. De asemenea, n-au mai fost dati bani pentru echipa de handbal, iar pentru echipa de fotbal a orasului
s-au gasit doar putini disponibili.
Multi satmareni considera acum Samus o societate foarte inchisa, cu putin interes pentru viata orasului. Conducerea Samus Electrolux n-a gasit nici ea o solutie mai buna la ostilitatea presei decat sa se retraga si mai mult in propria carapace. „Am incercat sa prezentam rezultatele, dar mesajul nostru a aparut total distorsionat. Ne-am dat seama ca
n-are rost sa mai acordam atentie acestor lucruri”, spune Ioan Avram.
Ioan Avram are, probabil, dreptate. Samus Electrolux este acum o afacere din ce in ce mai bine condusa, care functioneaza dupa criteriile fixate de concernul suedez in toate companiile sale din lume. Rezultatele productiei si cele financiare, realizate de societate dupa intrarea suedezilor, arata ca suspiciunea oamenilor privind intentia suedezilor de a transforma societatea intr-un depozit pentru produsele destinate Estului sunt nejustificate.
Electrolux a facut o majorare de capital cu 2,7 milioane dolari, bani investiti, in cea mai mare parte, in tehnologie noua. Productia de aragazuri a crescut, in ciuda reculului economiei romanesti, in special datorita orientarii spre piata vestica, unde Samus a vandut, in 1998, cu 30.000 mai multe bucati. Cifra de afaceri a crescut cu peste un milion de dolari, iar productivitatea muncii, cu 18%. Tinta fixata pentru 1999, de 270.000 aragazuri, daca va fi atinsa, va face din Samus cel mai mare producator de asemenea aparate din grupul Electrolux.
Mai bogati,
dar sub papuc
Astfel de rezultate, daca ar apartine unei companii publice, ar face ca mii de actionari sa-si frece mainile de satisfactie. Optiunea satmarenilor pentru un investitor strategic de talia Electrolux a fost clara, fostii actionari preferand, aproape in totalitate, sa-si vanda actiunile. Ei au avut in vedere avantajele pe care investitorul strategic le aduce cu sine: acces la finantare si noi tehnologii, piete noi si conditii de lucru mai decente. Cu acestea insa a disparut independenta firmei. Acum, Samus este doar parte a unui mare grup, si nu o companie locala de sine statatoare. Daca locuitorii orasului Satu Mare ar privi Samus din punctul de vedere al eficientei economice, ar avea mai multe motive de a se lauda cu cea mai renumita societate din oras decat au avut inainte. Dar pentru acestia conteaza mai mult daca Samus Electrolux sponsorizeaza echipa de fotbal a orasului decat daca aceasta aduce statului mai mult impozit pe profit.