Modificările semnificative intervenite în ultimii ani în obiceiurile de consum ale românilor au determinat, pe piaţa lactatelor, ritmuri de creştere diferite, pe categorii de produse. Singurul perdant este laptele bătut, care a înregistrat scăderi cantitative şi valorice ale vânzărilor. Piaţa lactatelor proaspete a avut una dintre cele mai dinamice evoluţii în segmentul produselor alimentare, atât în anul 2006, cât şi în prima jumătate a anului 2007. Referindu-
Modificările semnificative intervenite în ultimii ani în obiceiurile de consum ale românilor au determinat, pe piaţa lactatelor, ritmuri de creştere diferite, pe categorii de produse. Singurul perdant este laptele bătut, care a înregistrat scăderi cantitative şi valorice ale vânzărilor.
Piaţa lactatelor proaspete a avut una dintre cele mai dinamice evoluţii în segmentul produselor alimentare, atât în anul 2006, cât şi în prima jumătate a anului 2007.
Referindu-ne la vânzările cantitative înregistrate strict în retail, în primul semestru al acestui an, cele mai mari creşteri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, au avut-o sana şi kefirul (49,1%), untul (25%), deserturile (44,7%) şi snacks-urile pe bază de lapte (22,7%). Ultimele două subcategorii au evoluat, în principal, ca urmare a unor noi lansări, însă rămân în continuare produse de nişă, cota lor de piaţă, cumulată, fiind aproape nesemnificativă: 1,4%, cantitativ, respectiv 3,3%, valoric, potrivit monitorizărilor MEMRB.
„Piaţa produselor lactate are un potenţial de creştere ridicat, iar posibilităţile de extindere a brandurilor sunt, practic, nelimitate“, este de părere Jacques Ponty, director general Danone SEE, companie care deţine poziţia de lider în vânzări. În opinia sa, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, în România s-au dezvoltat pieţe noi, care au răspuns unor nevoi de ultimă oră: produse probiotice, produse pentru copii, iaurturi în variante de băut etc., lansate în formate uşor de transportat. S-au creat, astfel, noi oportunităţi de consum, pe lângă cel tradiţional.
Jacques Ponty consideră că piaţa locală are anumite particularităţi, legate, în principal, de obiceiurile de consum. În cazul iaurtului, de exemplu, consumul pe cap de locuitor este mult mai mic, în România (5 – 6 kg), faţă de ţările din jur (15,5 kg). O altă particularitate o constituie costurile de colectare a materiei prime, care sunt mai ridicate decât în ţările europene, din cauza numărului mare de ferme de dimensiuni foarte mici. Cu toate acestea, piaţa va atrage, cu siguranţă, noi companii din exterior.
Este şi cazul Tnuva, recent intrată pe piaţa de profil, care a început producţia, pe plan local, în urmă cu câteva luni, în cadrul fabricii din Popeşti Leordeni, un proiect greenfield.
Compania Albalact, din Alba Iulia, este unul dintre primii cinci producători de pe piaţa analizată. Pe lângă produsele proaspete reunite sub brandurile Fulga şi Zuzu, compania mai comercializează unt (locul I, în totalul vânzărilor, potrivit MEMRB), iaurt (locul IV) şi smântână (locul III), sub marca omonimă Albalact. În prima jumătate a anului 2007, compania a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 76,73% şi o creştere a profitului cu 1.137,14%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatele bune se datorează, în primul rând, vânzărilor înregistrate cu brandul Zuzu. În ultimii trei ani, Albalact a făcut majorări de capital în mai multe etape, banii fiind sau urmând a fi folosiţi pentru dezvoltarea logisticii, pentru activităţi de marketing şi pentru construirea unei noi fabrici, care va începe să producă chiar în aceste zile.
Fie că este vorba de lapte proaspăt, de brânzeturi, de iaurt, fie de smântână se impune o serie de concluzii: produsele „branded“ câştigă tot mai mult teren, în defavoarea autoconsumului din propriile gospodării, piaţa dând semne că este pregătită să treacă la un alt stadiu de dezvoltare, că este o piaţă competitivă, dar nu saturată şi că românii sunt interesaţi mai mult decât oricând să achiziţioneze produse de calitate.
«Suntem alergători de cursă lungă şi ţintim să devenim o parte importantă a pieţei.»
Sagit Tzur-Lahav, VP marketing, Tnuva România