APSR atrage atenţia premierului şi ministrului Finanţelor că bugetul construit şi nerectificat a lăsat sănătatea fără finanţare în trimestrul IV şi de aceea furnizorii de servicii şi produse medicale nu mai au altă opţiune decât să ofere servicii contra cost.
"Sistemul de sănătate necesită atenţie şi este nevoie să se ia măsuri rapide pentru a nu intra în colaps. Sistemul de sănătate este un sistem închis, nu putem vedea nicăieri pe site-uri bugete aprobate şi execuţia bugetară a acestora în timp real. Trebuie imperios crescută transparenţa cheltuirii banilor publici", a declarat preşedintele APSR, Cristian Hotoboc, potrivit Agerpres.
La rândul său, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a arătat că pacientul român nu mai beneficiază decât scriptic de statutul de asigurat la serviciile de sănătate. "Practic, trebuie să plătim sume accesibile atunci când suntem sănătoşi pentru a nu mai plăti sume mari şi inaccesibile în cazul în care ne îmbolnăvim pe neaşteptate. În realitate, decontările de către sistemul public de asigurări de sănătate au devenit tot mai scăzute, ajungând la cote care nu mai reprezintă acoperirea riscului financiar".
Astfel, pacienţii plătesc de cele mai multe ori între 60 şi 100% din contravaloarea serviciilor de sănătate, iar motivul principal este subfinanţarea gravă a sistemului de sănătate.
Vicepreşedintele APSR, dr. Cosmin Alexandrescu, a arătat la rândul său că laboratorul şi radiologia au fost întotdeauna sectoarele cele mai vitregite, fiind obligate să lucreze la tarife de stat inferioare lor reale, iar întârzierile la plăţi vor face ca aceste servicii să fie oferite contra cost pentru a evita falimentul.
Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România, Vasile Viorel, apreciază că blocajul financiar din sistemul de sănătate a afectat şi furnizarea de medicamente "transformându-se astăzi în imposibilitatea continuării activităţii de distribuţie a medicamentelor. Actualmente se plătesc facturi aferente lunii octombrie 2011".