Lunile de primăvară reprezintă perioada propice pentru însămânțarea plantelor și legumelor, însă nu trebuie să uităm că există și legume care se dezvoltă foarte bine când sunt cultivate iarna.
Anotimpul rece înseamnă, de asemenea, mai puțini dăunători, mai puține buruieni și o udare nu atât de frecventă. Prin urmare, putem beneficia și în timpul iernii de legume din propria curte, potrivit acestui site de specialitate.
Cu o protecție adecvată, multe legume vor continua să crească și iarna. În general, când temperaturile scad sub 5 grade Celsius, este indicat să acoperiți recoltele. Plantele în sine ar putea fi rezistente, dar calitatea frunzelor și rădăcinilor ar putea fi afectate din cauza vântului și a zăpezii.
Serele sunt structuri semi-permanente, care protejează legumele de zăpadă și frig, păstrând aerul cald în interior. Există însă și varianta așa numitelor „clopote” din sticlă sau a banalelor borcane, folosite cu succes pentru a fi așezate deasupra plantelor și a le proteja în anotimpul rece.
Legumele de iarnă sunt, relativ, ușor de îngrijit
Legumele de iarnă sunt, relativ, ușor de îngrijit. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie supra-aglomerate cu buruieni și să aibă compost suficient. Timpul este, de asemenea, crucial pentru culturile de iarnă, în special pentru germinare. Există legume de iarnă, care se recoltează cel mai târziu toamna, înainte de primul îngheț.
Iată care sunt legumele care se pot cultiva iarna:
Sfecla
Sfecla de iarnă are un gust chiar mai bun decât cea de vară; rădăcinile stochează zaharuri pe vreme rece, astfel încât produsul va fi mult mai dulce. Sfecla iubește lumina soarelui, dar poate supraviețui înghețului și temperaturilor aproape de îngheț.
Plantați sfecla la începutul, cel târziu la sfârșitul toamnei pentru o recoltă de iarnă. Nu vă faceți griji dacă frunzele de la suprafață mor pe măsură ce temperatura scade. Rădăcinile ei vor fi rezista.
Broccoli
Broccoli este o legumă care preferă temperaturile de toamnă și iarnă. Poate germina la temperaturi de până la 4 grade Celsius, iar toleranța sa la îngheț crește pe măsură ce planta se maturizează. Are o creștere lentă în frig, așa că nu vă panicați dacă vedeți că nu crește foarte repede.
Varza
Anumite soiuri de varză pot supraviețui la temperaturile reci, iar semințele vor germina la temperaturi de până la 4 grade Celsius.
Morcovii
Morcovii preferă temperaturile solului de 4-5 grade Celsius și chiar mai scăzute. Mulciți puternic pământul înainte de îngheț sau acoperiți solul cu o învelitoare din material textil. Rădăcina morcovilor va rezista la temperaturi scăzute și îi va ajuta să crească.
Conopida
Conopida nu poate suporta temperaturi mai mari de 20 de grade Celsius și chiar este indicat să crească toamna sau iarna, în unele regiuni. Va suferi dacă temperaturile scad sub 5 grade, dar dacă temperaturile nu sunt prea scăzute, puteți avea conopidă pe masă și iarna.
Țelina
Preferă temperaturile mai reci, de toamnă, și poate supraviețui mult timp după ce tulpinile sale verzi de deasupra solului mor. Mulciți solul deasupra rădăcinilor și recoltați țelina la mijlocul iernii.
Mazărea
Mazărea germinează la temperaturi de până la 4 grade Celsius și poate rezista și la zăpadă. Neacoperită, nu va rezista însă prea mult, dacă temperaturile extrem de scăzute persistă o perioadă mai lungă de timp.
Usturoiul
Această cultură rezistentă la îngheț este plantată, de obicei, toamna (septembrie până în noiembrie) înainte de primul îngheț, fiind recoltată primăvara. Usturoiul nu este afectat dacă i se oferă o perioadă de repaus; 4-8 săptămâni cu temperaturi mai scăzute îl poate ajuta să se dezvolte.
Ceapa
Plantați ceapa cu până la două săptămâni înainte de primul îngheț, dar asigurați-vă că beneficiază de soare. Mențineți pământul bine mulcit și acoperiți-l dacă temperaturile scad sub 1 grad.
Ridichile
Ridichile pot rezista și când vine primul îngheț. Ridichile de iarnă se dezvoltă mai lent decât cele cultivate primăvara, dar vor fi mai mari, mai crocante și mai aromate.