Dar ce se întâmplă în corpul nostru dacă ne-am făcut obiceiul de a mânca zilnic acest produs tentant? În mod surprinzător, ciocolata poate avea unele beneficii pentru sănătate, în anumite condiții.
Prima ar fi să alegem variantele cu peste 70% cacao și cât mai puțin zahăr. Apoi, este foarte important să o consumăm cu moderație, scrie Livestrong.
Ciocolata, în special cea neagră, este foarte bogată în substanțe nutritive, care au efecte pozitive asupra sănătății organismului. Multe din aceste beneficii sunt susținute în mod științific. Iată care sunt ele:
1. Energie vs nervozitate
Ciocolata ne poate ajuta când suntem epuizați.„De obicei, cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât conține mai multă cofeină per porție”, spune medicul nutriționist Maxine Yeung. „În plus, ciocolata este o sursă bună de carbohidrați, care este prima sursă de combustibil a corpului”, spune Yeung.
În schimb, alții s-ar putea simți mai nervoși, dacă au o sensibilitate la cofeină, spune Yeung. Chiar și dozele mici de cofeină pot provoca neliniște și probleme de somn la persoanele cu sensibilitate la cofeină.
Ciocolata neagră are între 12 până la 25 de mg de cofeină pe uncie (28 grame).
2. Asociată cu sănătatea inimii
Consumul de ciocolată poate fi benefic pentru sănătatea inimii. Flavonoidele, care se găsesc în cacao, pot ajuta la scăderea colesterolului LDL („rău”), la îmbunătățirea fluxului sanguin și reducerea rezistenței la insulină. În plus, unele studii arată că un consum moderat de ciocolată poate scădea tensiunea arterială.
Cercetătorii au observat totuși că un consum prea mare de ciocolată poate avea efecte negative datorită aportului crescut de zahăr. „Ciocolata neagră tinde să aibă mai puțin zahăr și grăsimi decât ciocolata cu lapte”, spune Yeung. În plus, este o sursă de flavonoli, care au efecte anti-inflamatorii și antioxidante, adaugă ea.
3. Poate sprijini sănătatea creierului
Ciocolata se poate lăuda și cu unele beneficii aduse creierului. „Unele cercetări arată că flavanolii din ciocolată ar putea fi asociați cu o memorie mai bună și cu timpi de reacție mai buni”, spune Yeung.
4. Ajută la scăderea hormonilor stresului
Ciocolata neagră ar putea ajuta la scăderea hormonilor de stres și poate avea efecte benefice asupra metabolismului.
În plus, orice alimente care contribuie la sănătatea hormonală și reduc nivelul de cortizol pot avea beneficii pentru întregul corp, deoarece stresul poate duce la erupții cutanate și la o reducere a producției de colagen.
5. Poate duce la probleme gastro-intestinale
Observați anumite efecte gastro-intestinale negative atunci când mâncați ciocolată?
„În funcție de tipul de ciocolată, aceasta ar putea conține mai mult lapte și zaharuri adăugate”, spune Yeung, precizând că asta poate duce la probleme gastro-intestinale cum ar fi diaree, balonare, dureri de stomac și gaze, sensibilitate la zahăr.
6. Poate contribui la apariția pietrelor la rinichi
„Dacă sunteți predispus să faceți pietre la rinichi, ar fi bine să evitați să mâncați ciocolată zilnic”, spune Yeung.
Ciocolata este bogată în oxalați, o substanță naturală care se găsește în multe alimente. Deși nu trebuie să tăiați complet ciocolata din alimentație, limitarea consumului vă va scuti de aceste probleme renale.
7. Poate cauza migrene
Tableta de ciocolată ar putea fi sursa durerilor de cap puternice sau a migrenelor. ”Ciocolata este un declanșator comun pentru migrene”, spune Yeung.
Aceasta conține cafeină și beta-feniletilamină, care pot „afecta modul în care funcționează sistemul nervos și pot determina îngustarea vaselor de sânge, ducând în cele din urmă la migrene”, spune Yeung.