Vinul a fost un obiect de studiu științific destul de popular în ultimele decenii, mai ales după ce în compoziția lui a fost izolat resveratrolul, un antioxidant foarte puternic, care poate face minuni pentru imunitatea noastră. Unde mai pui ca antioxidanții sunt la modă, iar asocierea lor cu alimentele cele mai comune este întotdeauna o temă de discuție interesantă.
1.Vinul roșu conține melatonină, un antioxidant care ajută la reglarea ceasului biologic. Studiile au demonstrat că un pahar de vin roșu băut înainte de culcare te ajută să adormi mult mai ușor. Soiurile bogate în melatonină sunt Cabernet Sauvignon, Merlot sau Sangiovese.
2.Consumul excesiv de alcool este interzis mai ales persoanelor hipertenisive. Însă vinul roșu consumat cu socoteală (nu mai mult de 300 ml în timpul mesei) ajută la scăderea tensiunii arteriale. În plus, alți doi compuși ai vinului, flavonoidele și saponinele, ajută la prevenirea câtorva dintre cele mai comune afecțiuni ale inimii.
3.Nu întâmplător companiile de cosmetice își asociază mai nou produsele cu vinul roșu. Este vorba, din nou, despre antioxidanții pe care îi găsești în acest aliment, care s-au dovedit benefici și pentru sănătatea tenului. Conform studiilor, resveratrolul are reale proprietăți anti-îmbătrânire, prin urmare el este cel mai adesea pomenit în reclamele pentru cremele care au rolul de păstra prospețimea tenului.
4.Tot resveratrolul este foarte des pomenit în discuțiile despre un viitor medicament pentru prevenirea obezității. Studiile confirmă faptul că acest antioxidant inhibă înmulțirea celulelor bolnave în general și, mai mult, contribuie la creșterea colesterolului bun (HDL).
5.Polifenolii aflați în vinul roșu contribuie la menținerea sănătății vaselor de sânge favorizând crearea oxidului nitric, o substanță chimică cu rol de relaxare pentru țesuturi, care joaca un rol foarte important în reglarea tonusului vascular.
6.Un pahar de vin roșu conține o serie întreagă de ingredienți activi care ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că bolnavilor de diabet le este interzis consumul de alcool de orice fel.
7.Un studiu realizat recent în Spania a demonstrat faptul că persoanele cu vârste între 55 și 80 de ani care consumă în mod uzual, însă moderat vin roșu, au o sănătate mintală bună și sunt mult mai puțin expuse depresiei sau afecțiunilor neurologice frecvente pentru cei cu vârstă înaintată (demență, Alzheimer, etc.).
8.Un pahar de vin la masă stimulează și digestia nu doar conversația. Polifenolii din vin funcționează ca un pansament gastric în contact cu compușii chimici din alimente și relaxează mușchii stomacului în timpul digestiei.
Autor: DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.