Această cercetare confirmă estimări anterioare ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) conform cărora unul din trei adulți nu doarme suficient, adică șapte ore pe noapte. Adesea, medicii recomandă persoanelor care au somn perturbat în timpul nopții să tragă un pui de somn pe durata zilei.

Experţii sugerează că un somn scurt, de 10-20 de minute, ne poate remonta atunci când simțim că nu mai putem. Aceste pauze de somn scurte pot fi luate pe tot parcursul unei zile, înainte de un eveniment important şi chiar după o noapte cu somn mai zbuciumat. Pentru adulții în vârstă, ațipitul în timpul zilei ar putea fi semnul unor probleme de sănătate, susțin unii experți, arată The Healthy.

Cercetările privind modul în care ațipitul afectează cogniția la adulți au avut rezultate mixte. În cazul adulților mai tineri, cercetările sugerează că un pui de somn este benefic pentru cogniție, iar la adulții mai în vârstă acesta poate fi legat de tulburări cognitive.

Cu toate acestea, multe studii se bazează doar pe o singură evaluare auto-raportată. Este posibil ca această metodologie să nu fie exactă pentru persoanele care nu pot spune exact când sau cât timp au dormit, pe durata zilei.

De cât somn are nevoie organismul

Recomandarea oficială a CDC este ca toți adulții de peste 18 ani să doarmă șapte ore pe noapte. Dar este posibil să aveți nevoie de mai mult sau chiar mai puțin, spune medicul neurolog Euegne Ebben.

„Unii oameni au nevoie de șase ore de somn și se simt odihniți și gata de plecare”, spune el.

„De asemenea, sunt oameni care au nevoie de nouă ore”, adaugă el.

Această nevoie de somn este personalizată, explică dr. Ebben. Cercetările publicate în Nature Communications arată că, în general, cantitatea de somn de care are nevoie corpul, și tendința de a dormi, este, în mare măsură, influențată de genetică

„Știm că anumite gene pot fi asociate cu faza circadiană, indiferent dacă sunteți o persoană matinală sau nu”, spune dr. Ebben.

Este important să vă uitați la obiceiurile de somn pentru a înțelege nevoile de somn ale corpului, explică dr. Ebben.

„Dacă în zilele în care lucrrezi, te culci la ora 23:00 și te trezești la 5 dimineața, iar în weekend, te culci la 23:00 și te trezești la 8 sau 9 dimineața, acesta este un indiciu că ai o privare parțială cronică de somn”, explică el.

Este bine să ațipim câteva minute în timpul zilei?

Este util să ne gândim la somn ca la un supliment, explică dr. Ebben. Dacă nu vă satisfaceți necesarul de ore de somn noaptea, un pui de somn pe care vi-l puteți permite în timpul zilei poate fi o modalitate excelentă de a compensa riscurile asociate cu privarea de somn și de a îmbunătăți sănătatea.

„Există numeroase dovezi că un pui de somn în timpul zilei poate îmbunătăți performanța cognitivă – funcția executivă, memoria și vigilența”, spune dr. Ebben.

O analiză a cercetărilor publicate în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică a constatat că somnul îmbunătățește performanța sarcinilor, raționamentul logic, timpul de reacție, productivitatea și creativitatea.

Un pui de somn reduce și nivelul de oboseală – iar acest lucru are efecte puternice de stimulare a stării de spirit, potrivit unui studiu din 2023 publicat în revista de specialitate Sleep. Autorii spun că nu există o durată clară „ideală”, dar un ațipit de 30 de minute pare să fie cel mai bun.

Ajută la o mai bună sănătate a creierului

Un studiu din 2023 a constatat că somnul este asociat cu un volum total mai mare al creierului, legat de un risc mai scăzut de boli precum demența. Autorii studiului spun că această diferență echivalează cu o îmbătrânire mai rapidă a creierului celor care nu dorm suficient.

Cercetările au mai descoperit că lipsa somnului este asociată cu un risc mai mare de boli de inimă. Între timp, un studiu din 2019 publicat în BMJ Journals a explicat modul în care somnul poate îmbunătăți sănătatea inimii, concluzionand că ațipitul în timpul zilei, măcar o dată sau de două ori pe săptămână, a dus la un risc mai mic de atacuri de cord sau accident vascular cerebral.