Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 50% dintre medicamente nu sunt administrate corect şi mai ales, nu au fost prescrise în mod justificat de către medici, la nivel global. Aceste derapaje costă anual 500 de miliarde de dolari statele lumii, notează un raport al IMS Health.
În jur de 500 de miliarde de dolari ar putea fi economisiţi anual în bugetele de sănătate dacă actorii din domeniu ar face mai puţină risipă de materiale sanitare, medicamente şi mai ales, de fonduri.
Raportul recomandă anumite îmbunătăţiri care pot fi făcute în cadrul sistemelor de sănătate din lume, cum ar fi controalele periodice obligatorii, folosirea medicamentelor generice, limitarea folosirii nejustificate a antibioticelor şi un mai bun control asupra prescrierii medicamentelor, prin protocoale terapeutice.
În calitate de reprezentanţi a trei milioane de farmaciști și oameni de știință din întreaga lume, Federaţia Internaţională a Farmaciştilor promite să corecteze cât mai repede, la toate nivelurile, pentru a îmbunătăți modul în care medicamentele sunt utilizate pe termen imediat și lung. "Federaţia are acorduri ferme cu legiuitorii și guvernele pentru elaborarea unor politici care să sprijine un rol mai însemnat pentru farmacişti ca experți în asistarea pacientului pentru obţinerea unui tratament optim", susţine Michel Buchmann, președintele Federaţiei.
Cu două săptămâni în urmă, un studiu realizat de doi cercetatori francezi releva faptul că aproape 50% din medicamentele de pe piaţă sunt inutile, iar 5% pot fi extrem de periculoase pentru organism. Profesorul Philippe Even, preşedintele Institutului Necker din Paris, şi deputatul Bernard Debre, au adunat în volumul intitulat "Ghidul medicamentelor utile, inutile şi periculoase”, 4.000 de medicamente utile, inutile sau periculoase. În cartea lor, cei doi autori susțin că 50% dintre medicamente sunt inutile, 20% sunt netolerate, iar 5% pot fi foarte periculoase.