Sănătatea și avantajele pacienților din clinicile private

La stat sau la privat? Puși în dificultate atunci când trebuie să aleagă un serviciu medical și cântărind decizia în funcție de preț, românii încearcă să găsească tot mai des soluții pentru un tratament de calitate. Fie chiar și unul mai costisitor.

Timpul a demonstrat că lucrurile în sistemul medical de stat s-au mișcat în viteza melcului. Cu câteva excepții, spitalele de stat încă au de lucrat la capitolul „proiecte de investiții noi și modernizări“. Medici buni avem. Există și dorință de a face lucrurile să meargă. Mai rămâne să rezolvăm problema banilor. „Investițiile necesare pentru acest sector sunt uriașe“, spun reprezentanții din sector. Nu e de mirare că tot mai mulți români își fac abonamente la clinicile private, între avantanjele punctate fiind calitatea serviciilor, condiţiile şi curăţenia, atitudinea pozitivă a personalului medical, timpul scurt de aşteptare, aparatura performantă.

Este acesta un trend? Vom asista, în următorii doi-trei ani, la o creștere a celor care solicită servicii private? Vorbim de un moft sau de un capriciu? „Este mai degrabă o necesitate. Sectorul privat oferă tratamente de o calitate mult mai bună față de ceea ce se întâmplă în clinicile de stat. Infrastructura tehnică și manoperele premium de care pot beneficia pacienții în clinicile private nu se găsesc și la clinicile de stat“, oferă un răspus Răzvan Boberis, doctor stomatolog Clinica 32.  Potrivit acestuia, conceptul de abonament este unul foate bun, însă pacientul trebuie să fie informat și să aleagă în cunoștință de cauză, astfel încât să fie sigur că obține rezultatul promis și că poate beneficia de tot ceea ce i se promite.

„Din păcate, există încă tratamente eșuate, pacienți care ajung la noi după ce au suferit un eșec și au cheltuit deja o sumă de bani. Noi mergem constant la congrese și la studii pentru a fi la zi cu informația, pentru a putea oferi garanțiile promise pacienților“, punctează Boberis.

Pacienții cu abonamente merg des la control

Cu alte cuvinte, clinicile private mizează foarte mult pe abonamentele încheiate anual cu clienţii corporate. Iar un beneficiar de abonament de sănătate merge la medic, în medie, de 6,6 ori în decursul unui an, de 2,5 ori mai mult decât persoanele neabonate, într-o piață care a depășit un milion de abonamente. Un studiu furnizat de rețeaua privată Regina Maria demonstrează că, în ultimul an, 30% dintre români au mers la medic doar atunci când au prezentat simptome sau dureri și doar una din cinci persoane susține că a mers la medic în scop preventiv. Angajații care au o mentalitate puternic axată pe prevenție și pe un stil de viață sănătos activează, în general, în companiile mari din industrii precum IT & Telecom (8% din toate accesările pe servicii medicale corporate), finanțe și asigurări (3%), industria auto (2%).

Totodată, 63% dintre abonații corporate au vârste cuprinse între 26 și 45 de ani, iar 58% dintre aceștia sunt femei, care au putere de decizie când vine vorba de sănătatea întregii familii. „Toate aceste date indică schimbări pozitive care, în timp, pot conduce la creșterea speranței de viață din România. În prezent, decalajul dintre țara noastră și alte state din Europa de Vest, din acest punct de vedere, este de 7-8 ani“, reiese din datele Regina Maria.

Totuși, ce se întâmplă dacă nu ai niciun abonament şi nici trimitere de la medicul de familie nu poţi lua pentru a merge la un control medical? Singura variantă este să plăteşti pe loc consultaţia sau un set de analize. Orientativ, un consult oftalmologic sau unul la secţia ORL, la o clinică privată, variază de la 120 la 250 lei, în funcţie de medicul pe care îl alegi. Mult mai costisitoare sunt ecografiile abdominale care, în unele cazuri, depăşesc 250 lei, dar şi unele servicii de imagistică – tot ce ţine de RMN – care depăşesc câteva sute de lei.

În privinţa intervenţiilor chirurgicale de tot felul, preţurile ajung, în multe cazuri, la mii de lei. Spre comparaţie, sistemul medical de stat nu e departe, de multe ori, de costurile pe care le are un pacient când vine vorba de o intervenţie chirurgicală. Oricum ar fi, pacientul tot trebuie să fie pregătit cu o sumă de bani.