Facebook are de plătit 650 milioane de dolari după ce un judecător federal american a dat aprobarea finală pentru a pune capăt unei dispute privind confidenţialitatea.
Amintim că în această dispută au fost implicați 1.6 milioane de utilizatori Facebook din statul american Illinois. Potrivit France Presse, judecătorul federal a dat acest verdict la finalul săptămânii trecute.
De la ce a început totul
Un avocat din Chicago, Jay Edelson, a dat în judecată Facebook, acuzând reţeaua socială că a colectat în mod ilegal date biometrice pentru a identifica feţele, încălcând o lege din 2008 a statului Illinois privind protejarea vieţii private.
La sfârşitul lunii ianuarie 2020, Facebook a fost de acord să plătească 550 de milioane de dolari după ce nu a reuşit să obţinut anularea acţiunii pentru viciu de procedură în acest caz de acţiune colectivă în justiţie din 2018, după ce plângerea iniţială fusese depusă în 2015.
Suma nu era suficientă
Însă în iulie 2020, judecătorul de district al cazului, James Donato, a decis că această sumă nu este suficientă.
În timpul procesului a reieşit că Facebook stochează date biometrice fără acordul utilizatorilor, încălcând legea din statul Illinois.
În 2019, Facebook a propus ca funcţia de recunoaştere facială să fie doar opţională.
Potrivit judecătorului Donato, decizia este una istorică şi reprezintă o „victorie majoră pentru consumatori în domeniul foarte controversat al confidenţialităţii digitale”.
„Aceasta este una dintre cele importante reglementări stabilite vreodată pentru (un litigiu privind) o încălcare a vieţii private”, a mai comentat judecătorul, care a adăugat că reclamanţii vor primi despăgubiri de cel puţin 345 de dolari fiecare.