G7 vrea să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei
Noi sancțiuni împotriva Rusiei urmau să fie introduse până la 13 iunie 2024, la începutul Summitului G7, dar nu s-a putut ajunge la un acord comun în timp util din cauza poziției Germaniei.
Ulterior, SUA și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord au actualizat lista de sancțiuni, adăugând Bursa de Valori din Moscova, Centrul Național de Compensare și Depozitarul Național al Decontărilor pe ea.
Toate cele trei instituții financiare continuă să fie implicate în sprijinirea Kremlinului prin desfășurarea de afaceri într-un sector de importanță strategică. Restricțiile au fost extinse și asupra mai multor persoane, printre care șeful Bursei de Valori din Moscova, Yuri Denisov, și nepotul liderului Ceceniei, Yakub Zakriev, care a fost numit noul CEO al Danone, după naționalizarea sa în Rusia.
Sancțiunile impuse de Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord includ înghețarea activelor și restricții asupra serviciilor de încredere.
Au fost sancționate Bursa de Valori din Sankt Petersburg, compania rusă Ingosstrakh, transportatorul aerian Volga-Dnepr, Fabrica de Pulbere Tambov și alte câteva zeci de entități juridice, inclusiv transportatori maritimi, întreprinderi chimice și de inginerie, dar și companii din China și Kârgâzstan. Au fost impuse sancțiuni și împotriva a șase nave implicate în „destabilizarea Ucrainei” sau care sprijină Guvernul din Moscova.
Noile sancțiuni împotriva Rusiei vor include restricții asupra comerțului cu gaz natural lichefiat. Se preconizează că Comisia Europeană (CE) va interzice utilizarea porturilor, cum ar fi Zeebrugge din Belgia, pentru exportul de GNL din Rusia către țări terțe, ceea ce va conduce la o scădere a vânzărilor.
Germania, comparată cu Ungaria
Noile sancțiuni împotriva Rusiei trebuiau să fie introduse până pe 13 iunie 2024, în timpul Summitului G7, însă nu s-a reușit să se ajungă la un acord comun în timp util din cauza opoziției Germaniei, conform agenției de presă DPA.
Germania a fost comparată cu Ungaria deoarece a blocat adesea impunerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Germania este nemulțumită, în principal, de noile restricții care vizează evitarea sancțiunilor europene. Companiile germane ar putea fi trase la răspundere pentru încălcări, se teme Guvernul de la Berlin. De aceea, propune fie eliminarea acestei măsuri, fie limitarea ei la anumite categorii de bunuri.
În plus, consideră că unele cerințe de raportare sunt excesive. Drept urmare, susține măsuri de relaxare care să limiteze utilizarea sistemului de transmitere a mesajelor financiare (SPFS), echivalentul rusesc al SWIFT.