Autoritățile din Elveția au aplicat o nouă sancțiune Rusiei, ca răspuns la războiul din Ucraina. Astfel, au fost înghețate active rusește în valoare de 7,9 miliarde de dolari.
Sancțiuni pe bandă rulantă pentru Rusia. Elveția a înghețat active în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari
Elveția a luat decizia de a îngheța active rusești în valoare de 7,9 miliarde de dolari. Suma este mai mare decât cea publicată de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) în luna iulie.
Trebuie menționat că Elveția este o destinație favorită pentru rușii bogați și pentru activele acestora, iar în Elveția au fost confiscate și 15 proprietăți deținute de ruși, conform informațiilor transmise de theguardian.com
Băncile din această țară au interdicție de a accepta depozite de la cetățeni ruși sau de la persoane sau entități cu sediul în Rusia, de peste 100.000 de franci elvețieni. Guvernul de la Berna s-a poziționat alături de UE în privința sancțiunilor în urma războiului început de Rusia, potrivit sursei menționate.
Elveția a anunțat un ajutor de 100 de milioane de franci elvețieni pentru a ajuta Ucraina să treacă peste iarnă
Amintim că autoritățile din Elveția au promis la începutul lunii un ajutor de 100 de milioane de franci elvețieni, respectiv 100 de milioane de dolari, pentru a ajuta locuitorii din Ucraina să aibă acces la apă potabilă și să repare infrastructura energetică afectată de război.
Guvernul a adoptat miercuri un „plan de acțiune de ajutor de iarnă” pentru Ucraina, pentru a contribui la atenuarea impactului sezonului rece în această țară afectată de război.
Guvernul a precizat la momentul respectiv că va acorda un ajutor de 100 de milioane de franci elvețieni pentru proiecte „pentru a sprijini reabilitarea urgentă a infrastructurii energetice și pentru a atenua situația umanitară precară”.
Aproximativ 18 milioane de persoane din Ucraina – aproximativ 40% din populație – sunt dependente de ajutor din cauza războiului. Odată cu venirea iernii, acest număr ar putea crește la 24 de milioane, a declarat guvernul.
Peste 30% din infrastructura energetică a Ucrainei a fost avariată de obuze și rachete rusești. Atacurile țintite au lăsat multe persoane fără acces la apă potabilă, precum și întreruperea energiei electrice și a telecomunicațiilor.
De asemenea, Elveția intenționează să sprijine companiile energetice ucrainene în vederea achiziționării de energie și de piese de schimb și să ajute la repararea căilor ferate care transportă mărfuri grele, cum ar fi cerealele.