Preşedintele PNL, Florin Cîţu anunță că a văzut primele măsuri luate de SUA și de Comisia Europeană. În opinia sa acesta este doar o soluție, care trebuie urmată de mai mulți pași.
Liderul PNL susține că sancţiunile împotriva Rusiei nu vor avea efectul aşteptat dacă nu se taie sursele de finanţare din sectorul energiei, petrol, gaze şi decontări financiare. El a precizat și că Rusia are rezerve de aproape 650 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă jumătate din PIB.
„Am văzut primele măsuri luate. Se pare că strategia pe care au adoptat-o şi Comisia şi Statele Unite este una în mai mulţi paşi. Eu cred că aceste sancţiuni nu vor avea efectul aşteptat de noi toţi atât timp cât nu sunt sancţiuni care să taie sursele de finanţare din sectorul energiei, petrol, gaze şi decontări financiare.
Va fi complicat, pentru că Rusia are rezerve de aproape 650 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă jumătate din PIB. Deci sunt rezerve foarte mari. Aşa cum văd eu restricţiile, nu cred că Rusia va trebui să folosească acele rezerve, să-şi protejeze economia, pentru că are venituri din activităţi curente astăzi, venituri la nişte preţuri foarte mari. Sper să vedem şi alte sancţiuni”, a spus Cîţu, la Parlament.
Rolul statului român
România poate și ea să contribuie. Liderul PNL susține că este foarte important ca țara noastră să realizeze o analiză cu privire la companiile cu acţionariat rusesc.
El a adăugat că trebuie văzut unde se duc toate investițiile și ce finanțează propaganda rusă. În acest sens, este nevoie de o implicare activă a instituțiilor statului.
Florin Cîțu este de părere că România, pe lângă UE și SUA are datoria de a-și proteja interesele și de a aplica la rândul ei sancțiuni cât mai dure.
„În ceea ce priveşte România (…), este important să avem o analiză în detaliu şi aici vorbim de Oficiul de Spălare a Banilor, de ANAF şi de toate instituţiile statului pentru a vedea acţionariate, unde se duc banii, sunt companii de stat care deja au primit ajutor de stat, mi se pare că s-au dus doar spre salarii şi nu s-au dus spre veniturile acţionarilor, companii care au acţionariat rusesc, care au primit ajutor de stat şi banii s-au dus nu ştiu spre ce.
În acelaşi timp trebuie o analiză, din punctul meu de vedere, a tot ceea ce înseamnă investiţii care vin prin Rusia astăzi în România, pentru că aceste investiţii trebuie să vedem unde se duc şi ce finanţează şi în această propagandă rusă. Este nevoie ca toate instituţiile statului să-şi facă treaba în acest moment. Am înţeles că, dacă acestea sunt sancţiunile luate de UE şi SUA, eu cred că România are datoria să-şi protejeze interesele şi poate să vină cu sancţiuni puţin mai dure”, a afirmat liderul PNL.
Soluția care poate opri finanțarea Rusiei
Un alt aspect punctat de Florin Cîțu l-a reprezentat decuplarea Rusiei de la sistemul interbancar SWIFT. În acest sens, liberalul susține că și aceasta ar fi o măsură bună.
Pe de altă parte, el credea că măsura a fost luată deja de noaptea trecută și ar fi fost de mare ajutor. Florin Cîțu susține că în timp ce măsurile întârzie, veniturile Rusiei continuă să crească, iar acțiunile lor sunt finanțate mai departe.
Liderul PNL speră ca UE și SUA să ajungă la un consens și să opteze pentru o astfel de măsură.
„Eu credeam că deja această măsură a fost luată aseară. Am văzut că lumea nu este încă pregătită. Era o măsură bună, o măsură importantă, ar fi ajutat foarte mult. Cu cât întârziem astfel de măsuri, cu atât cresc veniturile Rusiei şi poate să finanţeze mai departe orice astfel de acţiune.
Să sperăm că pe viitor liderii SUA, Europei vor ajunge la un consens şi vor merge spre această măsură. Sunt decontări care se fac în special în energie, care se fac prin acest sistem SWIFT, până la urmă trebuie să fie o decizie politică dacă vrem cu adevărat să penalizăm acţiunile Rusiei în Ucraina”, a declarat Cîţu.