Țările din blocul comunitar vor lua o decizie cu privire la eventuale sancțiuni pentru companiile chineze care ajută Rusia în război

În cursul acestei săptămâni, țările membre ale Uniunii Europene vor delibera cu privire la impunerea de sancțiuni împotriva întreprinderilor chineze care sunt implicate în vânzarea de echipamente de calitate militară către Rusia.

Pe baza unui set de acțiuni propuse care au fost analizate de un ziar britanic, lista de potențiale ținte ale sancțiunilor include șapte firme chineze, dintre care două au sediul pe continent, și anume 3HC Semiconductors și King-Pai Technology, în timp ce celelalte cinci sunt din Hong Kong, inclusiv Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry și Alpha Trading Investments.

Ca parte a eforturilor sale de a aborda eludarea sancțiunilor, UE propune sancțiuni împotriva anumitor firme iraniene care sunt implicate în producția și distribuția de drone către Rusia.

În plus, propunerea cuprinde, de asemenea, acțiuni care ar permite UE să limiteze exportul de bunuri specifice către națiuni terțe în cazul în care presiunea diplomatică nu reușește să modifice comportamentul acestora.

Măsurile individuale care vizează țări sau firme ar necesita aprobarea statelor membre.

S-au aplicat deja sancțiuni pentru anumite companii

Unele dintre aceste companii au fost deja sancționate de Statele Unite ale Americii (SUA). De exemplu, americanii consideră că King-Pai este un furnizor pentru numeroase entități din cadrul complexului militar-industrial rusesc.

În ceea ce privește informațiile referitoare la potențialele sancțiuni din partea Uniunii Europene, Comisia Europeană nu a emis nicio declarație sau observație până în prezent.

China a reacționat la eventualele sancțiuni venite din partea Uniunii Europene

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Weng Wenbin, a reacționat la potențialele sancțiuni ale Uniunii Europene avertizând că China va lua măsuri ferme pentru a-și proteja interesele în cazul în care sancțiunile vor fi puse în aplicare. El a subliniat că China se opune oricăror măsuri care exploatează relația dintre Rusia și China pentru a submina cooperarea comercială.

Pe parcursul ultimului an și două luni, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană a impus zece seturi de sancțiuni împotriva persoanelor și întreprinderilor rusești. Aceste sancțiuni au creat dificultăți economice și au îngreunat sarcina președintelui rus Vladimir Putin de a finanța ceea ce el a numit o „operațiune militară specială”.