Sancțiunile SUA împotriva Bulgariei sunt un mesaj către Germania

Sursă: Dreamstime

Statele Unite au impus oficial sancțiuni pentru 64 de companii aparținând, sau atribuibile celor mai înalți politicieni din Bulgaria, acuzați de corupție și încălcări repetate ale statului de drept în țara europeană, a scris Andrea Massardo într-un articol realizat pentru InsideOver.

Sancțiunile SUA împotriva Bulgariei sunt un mesaj către Germania

„Acțiunile de astăzi vor să reafirme angajamentul nostru de a respecta statul de drept și vizează consolidarea instituțiilor democratice din Bulgaria. Statele Unite sunt alături de toți bulgarii și Departamentul va face tot ce îi stă în putință pentru a-i urmări pe actorii corupți”.

Odată cu această concluzie, cuprinsă într-un comunicat federal, Statele Unite au impus oficial sancțiuni pentru 64 de companii aparținând, sau atribuibile celor mai înalți politicieni din Bulgaria, acuzați de corupție și încălcări repetate ale statului de drept în țara europeană. Într-un scenariu care, dacă nu este contracarat în mod adecvat, ar putea discredita nu numai Bulgaria, ci însăși Uniunea Europeană, și în special Germania Angelei Merkel, conform insideover.com

De ce nu ar fi Bulgaria un stat de drept?

În ultimii ani, așa cum a afirmat și publicația germană Der Spiegel, Uniunea Europeană a fost extrem de interesată de problema statului de drept și de protecția drepturilor fundamentale în țările din Europa de Est. Cu toate acestea, atenția sa s-a concentrat în esență asupra acelor țări (cum ar fi Ungaria lui Viktor Orban și Polonia lui Jaroslaw Kaczinsky) care au ajuns în mod repetat la cuțite cu Bruxelles-ul, având deseori poziții opuse asupra multor probleme dragi birocraților europeni.

Excluzând corupția, pentru care este acuzat împreună cu alți exponenți de frunte ai partidului său, Boiko Metodiev Borisov (liderul partidului „Cetățeni pentru dezvoltare europeană”) nu a ajuns niciodată la o confruntare frontală cu Uniunea Europeană. Grație poziției sale de istoric, membru al Partidului Popular European și a relațiilor excelente cu cancelarul german Merkel, Borisov nu a fost niciodată descris în același mod ca omologii săi maghiari și polonezi. Cu toate acestea, pare că ceea ce s-ar întâmpla în Bulgaria, ar întrece cu mult cele mai urâte acuzații pe care Bruxelles le-a adus în ultimii ani Budapestei și Varșoviei.

Potrivit unui raport privind libertatea presei, pare că Bulgaria ar ocupa ultimul loc în Uniunea Europeană, fiind precedată la nivel mondial până și de Etiopia, Guineea și Mozambic. Toate acestea, din păcate, în timp ce interesele magnaților din țară sunt în detrimentul populației, mărind astfel  disparitățile sociale de pe Vechiului Continent.

A eșuat Europa cu Bulgaria?

Când candidatura Bulgariei pentru intrarea în Uniunea Europeană a fost acceptată în 2007, se știa că problemele legate de corupția din țară nu fuseseră încă rezolvate. Cu toate acestea, speranța Bruxelles-ului și promisiunea Sofiei era cea de a rezolva această condiție cât mai curând posibil; un detaliu care, totuși, nu s-a verificat, lăsând țara mult sub standardele așteptate.

Aflat la putere aproape continuu din 2009, potrivit acuzațiilor americane, Borisov a construit de fapt o țară și o birocrație după chipul și asemănarea sa, făcând din Bulgaria ultima oligarhie adevărată din Uniunea Europeană. Și dacă acest lucru s-a întâmplat cu adevărat, este dificil să nu se vadă vina birocraților europeni, concentrați mai mult pe hărțuirea unor țări, precum Ungaria și Polonia, care și-au exprimat mereu propriile intenții, în loc să investigheze asupra celor care, din umbră, au tras sforile politicilor naționale.

Sancțiunile SUA sunt un mesaj către Germania

După cum s-a menționat anterior, Sofia și Berlinul se bucură de relații excelente datorită apropierii strânse din ultimii ani între cancelarul german Merkel și premierul bulgar Borisov. Din acest punct de vedere, deci, decizia unilaterală de a sancționa companiile aparținând politicilor de top din țară reprezintă un semnal clar pentru Germania care trebuie să înțeleagă că Statele Unite nu tolerează jocurile duble germane.

Prin această mișcare surprinzătoare, Washingtonul a forțat Bruxellesul să investigheze problema corupției bulgare. Și, în acest scenariu, există posibilitatea ca descoperirea scheletelor din dulapul unui sistem corupt să schimbe echilibrul puterii din regiune; odată cu posibila înlăturare a Sofiei din sfera de influență germană. Eliminând de facto ceea ce ar putea deveni „mâna lungă” a lui Merkel în Europa după abandonarea postului său de cancelar al Germaniei, eveniment programat pentru toamna care vine.

Sursă foto: Dreamstime