Până în secolul XX, nimeni nu știa de ce unii oameni au murit după o transfuzie de sânge, în timp ce în alți pacienți sângele primit de la un donator nu povoca probleme.

Ce este „sângele de aur”? Desigur, nu e vorba de sânge de culoare aurie. Este la fel de roșu ca al celorlalți. Denumirea „de aur” se referă la modul în care profesioniștii medicali discută despre grupa de sânge.

Medicii îl numesc de obicei „sângele de aur” pentru capacitatea sa de a salva vieți. Se spune că acastă grupă de sânge „își merită greutatea în aur”, potrivit As.

Circa 160 din cei 342 de antigeni ai unei grupe de sânge se regăsesc la majoritatea oamenilor. Dacă vă lipseşte un antigen pe care 99% dintre oameni îl au, grupa aceea e considerată rară, dar dacă aveți un antigen pe care 99% din oameni nu îl au, atunci grupa ta este foarte rară.

Lipsa unui antigen foarte comun stabileşte caracterul negativ al unei grupe de sânge. Dacă primeşti sânge de la un donator cu aceeaşi grupă, dar cu Rh pozitiv, anticorpii tăi vor reacţiona la celulele incompatibile şi transfuzia poate fi fatală.

În anii 60 s-a descoperit un tip de sânge care nu avea avea absolut niciun antigen Rh

Există 35 de categorii ale grupelor de sânge, stabilite în funcţie de genele care conţin informaţia producerii de antigeni pentru fiecare dintre ele. Majoritatea celor 342 de antigeni menţionaţi mai sus face parte dintr-unul din aceste sisteme.

Sistemul Rh (cunoscut şi ca Rhesus) este cel mai cuprinzător, conţinând 61 de antigeni. Cel mai important antigen Rh este antigenul D şi acesta lipseşte la circa 15% din populaţia caucaziană. Această caracteristică este cunoscută sub numele de Rh negativ.

„Omul cu sângele de aur”

În anii 60 a fost descoperit un tip de sânge care nu avea avea absolut niciun antigen Rh. Această realitate a devenit cunoscută sub numele de „Rh null”.

Un articol din 2014 dintr-o revistă medicală a analizat cazul unui pacient, cunoscut sub numele de Thomas, care avea sânge Rh null, acesta fiind numit „omul cu sângele de aur”.

Această lipsă a tuturor antigenelor Rh poate provoca anemie ușoară până la moderată, cu distrugere mai rapidă decât normală a globulelor roșii, ducând la paloare și oboseală. Celulele roșii în sine pot fi mai puțin elastice, iar volumul total de sânge al individului poate fi modificat.

Transfuzii pentru persoanele cu „sânge de aur”

Persoanele cu „sânge de aur” pot primi transfuzii doar de la alte persoane cu aceeași grupă de sânge, în caz contrar antigenele Rh de pe globulele roșii donate ar putea provoca o reacție imună. Având în vedere cât de puțini oameni au „sânge de aur”, găsirea unui donator este extrem de dificilă.

Persoanele cu acest tip de sânge sunt încurajate să doneze pentru ei înșiși, sângele fiind depozitat în cazul în care ar avea nevoie vreodată de el. „Sângele de aur” este la mare căutare, deoarece acest tip de sânge este universal compatibil cu orice grupă de sânge rară din sistemul Rh, ceea ce înseamnă că are o capacitate imensă de salvare de vieți.

Tocmai pentru că este atât de mult prețuită de medici, a fost denumită „sângele de aur” de medicul Thierry Peyrard, Directorul Laboratorului Național de Imunohematologie din Paris.

Riscul de a avea „sânge de aur” este mai mare în familiile în care au existat căsătorii consangvine

Rh null pare a fi rezultatul unei mutații genetice, iar aceste mutații pot fi transmise ereditar. Riscul de a avea „sânge de aur” este mai mare în familiile în care au existat căsătorii consangvine (căsătorii între veri, frate-soră sau orice persoană care este o rudă apropiată sau îndepărtată).

Consangvinitatea este un concept social şi genetic. În general, se referă la căsătoria între doi indivizi strâns înrudiţi. În cazul lui Thomas, sângele său Rh null se datora unor mutații aleatorii ale genelor sale.