S-ar putea să fie doar pe gustul meu și al altor câțiva, însă ce-am admirat eu întotdeauna la restaurantul acesta este conceptul său arhitectural, absolut unic pentru orașul nostru, și execuția care pare să fi fost făcută cu o investiție foarte serioasă și cu respect pentru fiecare detaliu.
Înțeleg că locul a fost construit aproape de la zero la începutul anilor 2000, ceea ce mi se pare aproape incredibil pentru că arhitectul a reușit să creeze pe Căderea Bastiliei o clădire care se încadrează perfect în atmosfera străzii, iar în interior a reprodus cu fidelitate designul unei case maure inspirându-se din arhitectura grădinilor din Sevilla, Cordoba sau Granada.
La Sangria totul îți aduce aminte într-un fel sau altul de Spania. Numele provine de la un soi de punci din vin cu fructe foarte popular în Peninsula Iberică. Iar centrul de atracție îl reprezintă principala sală de mese, un spațiu străjuit de arcade și decorat cu felinare de epocă.
Permanent scufundată în lumină naturală încăperea este practic o grădină interioară cu palmieri din America de Sud, yukka şi iederă, cu un acoperiș retractabil care se deschide doar în zilele călduroase.
La intrare se află un soi de recepție, unde, la nevoie, puteți să vă lăsați hainele pentru garderobă. De acolo sunteți conduși la etaj în grădina de care vă vorbeam. Aici vă puteţi aşeza undeva la o masă de ratan din mijlocul grădinii sau într-un loc mai retras, pe marginea sălii, la o masă clasică cu scaune de piele.
Am fost de multe ori la Sangria în ultimii ani pentru că îmi place foarte mult ambianța, dar mai ales pentru că am sperat că voi vedea
și eu deschis celebrul lor acoperiș retractabil sau ca să pot să iau masa pe terasa de pe acoperis de unde se spune că te poti uita în grădina din sala principală. Până acum, din varii motive nu m-am nimerit acolo într-una din ziele în care grădina era descoperită. Însă mi-am propus să fiu mai insistent vara aceasta.
Mâncarea este destul de bună la Sangria, deși nu mi se pare punctul lor forte. Specificul restaurantului este, evident, spaniol, însă doar o parte dintre felurile prezentate în meniu mi se par autentic spaniole, restul sunt mai degrabă "internaționale".
Restaurantul este mai mereu plin și am observat că vine acolo multă lume bună. Serviciul este destul de profesionist, deși uneori chelnerii mi s-au părut cam lenți și fără chef de muncă. Prețurile sunt destul de rezonabile raportat la ce primești în farfurie și ținând cont de ambianța absolut specială pe care am tot lăudat-o până acuma.
Ce-am încercat și ne-a plăcut
Puteți să începeți masa cu un platou de mezeluri spaniole cu Jamon Serrano, salchichon, chorizo, branza, masline, castraveti și ardei copti (28 de lei) sau cu o supă cu fructe de mare (14 lei). Pentru felul principal vă recomand să cereți un pește recomandat în ziua respectivă de ospătar sau midiile în sos de vin alb (25 de lei). Însă puteți încerca și o paella cu pui și chorizo (35 de lei) sau o o paella cu fructe de mare (41 de lei). La Sangria veți găsi câteva deserturi absolut delicioase. Pe gustul meu au fost: semifreddo de nuga cu dulceață de vișine (16 lei), cheesecake cu jeleu de zmeură (23 de lei) sau mousseul de ciocolată (22 de lei). Lista de vinuri este destul de generoasă. Vă recomand să încercați unul dintre vinurile roșii de Rioja.
Legendă
Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 5 puncte din 5
Sangria
Căderea Bastiliei nr. 78
021.211.22.76, 0728.984.668
www.sangria.ro