Din capriciu sau din necesitate, tot mai multi romani apeleaza la cabinetele medicale de chirurgie plastica si reparatorie pentru diverse implanturi. Clientii cei mai fideli sunt femeile cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. In topul preferintelor sunt mamoplastiile, adica implanturile de sani, cu silicon sau ser fiziologic. De exemplu, la clinica particulara de chirurgie plastica si reparatorie Medestet, din Cluj Napoca, s-au facut in primele sase luni, din acest an, 350 de operatii. Dintre acestea, 40% reprezinta implanturile mamare. Un alt centru medical, Pro Estetica din Bucuresti, a efectuat in prima jumatate a anului peste 50 de implanturi de sani. Costurile unor astfel de operatii variaza de la clinica la clinica si sunt cuprinse intre 10 milioane si 35 milioane lei, fara a fi inclus si pretul implantului mamar, care poate fi de la 600 dolari in sus perechea.
Pana acum doi-trei ani, in Romania, nu se importau astfel de proteze interne, dupa cum le mai numesc medicii, tocmai pentru ca persista ideea ca aici in tara nu se practica acest gen de operatii. Cu timpul, cererea unor astfel de implanturi a devenit din ce in ce mai mare, dupa cum ne-au informat medici ai cabinetelor specializate. Insa doar o mica parte dintre importatorii de aparatura medicala s-a reorientat spre a aduce din afara astfel de implanturi. „La inceput am fost sceptic. Se pot sau nu vinde aceste produse in Romania? Insa, la solicitarea clientilor mei de la cabinetele de chirurgie plastica, am acceptat sa import mai intai o cantitate mica”, ne povesteste Rafi-Vasile Topor, directorul firmei Rafi International General Commerce SRL, unul dintre putinii importatori de implanturi.
Peste o mie de romance si-au facut implant la sani
Cu timpul, solicitarile au inceput sa creasca si, implicit, vanzarile. Acum, firma Rafi vinde in medie 4-5 perechi de sani din silicon sau ser fiziologic, pe saptamana. Iar totalul importurilor de implanturi mamare, din ultimii doi ani, se ridica acum la peste 250 de bucati. Protezele implantabile fiind cuprinse in categoria produselor medicale sunt taxate in vama numai cu o cota de 4%. TVA perceputa este de 11%. „Afacerea a crescut mult, desi adaosurile comerciale pe care le practicam sunt mici. Cand am inceput sa importam n-am plecat numai de la ideea ca voi castiga. A avut si un caracter social. Sa le putem da oamenilor o speranta, aceea ca si in Romania iti poti rezolva anumite handicapuri si complexe”, ne mai spune directorul firmei Rafi International.
Preturile ridicate de pe piata internationala ale acestor produse i-au facut pe alti importatori de aparatura medicala sa stea deoparte. „Desi am avut diverse solicitari, n-am avut curajul sa incep o astfel de afacere. Eu vand proteze mamare din silicon externe, nu implantabile. Si nu se vand deloc bine, cu toate ca pretul este de doar un milion”, precizeaza Mioara Tonghioiu, director general la firma Medical Planet, din Bucuresti.
Comisia Nationala pentru Statistica nu are o evidenta despre importurile de implanturi mamare. Surse din cadrul Ministerului Sanatatii ne-au informat ca in afara importatorilor autorizati exista oameni care isi aduc direct din strainatate implanturi din silicon, ascunse printre bagaje.
La firma Rafi International, putine clinici medicale vin sa cumpere direct. La usa importatorului bat mai mult pacientii. Insa, implantul se elibereaza numai pe baza de reteta eliberata de medicul care efectueaza operatia. In cazul in care pacientul doreste ceva cu totul special, adica masuri extrem de mari, importatorul face comanda direct la fabrica producatoare, respectiv Polytech Silimed Europe GMBH, din Germania. Din informatiile primite de la medicii de specialitate, pana in prezent, peste o mie de romance au apelat la operatii pentru infrumusetarea sanilor.
Pe langa implanturile mamare, solicitate sunt, dar nu la fel ca primele, si implanturile de fese, gambe, nas, testicule, penis. De exemplu, la Medestet, o alungire sau ingrosare de penis costa 1500 dolari. Implantul cu silicon de penis se vinde pe piata romaneasca cu peste 7 milioane lei, iar un testicul cu peste 2 milioane lei.