Situația din sistemul de sănătate este critică
Toni Popescu, președintele Diviziei de Medici a Federației SANITAS, a afirmat marți, pe 9 ianuarie, că situația din sistemul de sănătate este critică. Acesta a subliniat că problema salariilor afectează întreaga echipă medicală.
A oferit exemplul unui medic specialist, clasificat în gradația 4, cu un salariu net de 7.037 de lei, în timp ce o asistentă, în cea mai înaltă gradație, 5, primește 2.829 de lei net.
„Cel mai simplu cuvânt este ”critică” şi cred că o vede toată lume, că cei bolnavi care au nevoie de ajutorul nostru ajung la porţile spitalelor şi aşteaptă cu orele pentru un consult, un tratament. Situaţia este critică, într-adevăr”, a spus el în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.
Situația nu este recentă
Medicul subliniat că această situație nu este recentă, ci există de mulți ani. Potrivit acestuia, mulți medici, asistente și infirmiere au emigrat către țările din Uniunea Europeană.
Toni Popescu a adăugat că problema salariilor afectează întreaga echipă medicală.
„Eu lucrez într-o echipă, mi-am scos salariile medicilor şi am să le spun, salariile acelea nesimţite nu sunt reale”, a spus el.
Acesta a ilustrat problema menționând cazul unui medic specialist de nivel mediu, clasificat în gradația 4, care obține un salariu net de 7.037 de lei. Prin efectuarea a sute de ore suplimentare, denumite gărzi, acesta poate crește la 10.000 sau 12.000 de lei.
„Salariul este 8.884 de lei net gradaţia 4 la medicul primar iar o asistentă gradaţia 5, cea mai mare, net este 2.829 de lei”, a mai spus reprezentantul SANITAS.
Memorandumurile privind criza de personal ar putea fi aprobate săptămâna viitoare
Tot marți, Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, a afirmat că există promisiuni solide că în decursul săptămânii viitoare, memorandumurile referitoare la criza de personal în spitale vor fi aprobate. Ea a subliniat că acest deficit de personal există de mult timp și s-a accentuat pe măsură ce timpul a trecut.
În emisiunea „Proiect de ţară: România”, de la Prima News, aceasta a vorbit despre lipsa de personal medical. Potrivit ei, în Capitală deficitul ajunge la 900 de medici.
„Deficit de medici este pe tot teritoriul ţării dar dacă vorbim de Bucureşti, avem un deficit în sistemul de stat de aproximativ 900 de medici, din care aproximativ 500 de posturi vacante sunt în spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii şi aproximativ 390 în institutuţiile din subordinea ASSMB”, a explicat Cătălina Poiană.
Ea a menționat că aceasta are o semnificație foarte importantă și se reflectă în suprasolicitarea medicilor existenți. Aceștia lucrează în camerele de gardă și sunt nevoiți să gestioneze toate situațiile de urgență.
„Asta înseamnă oboseală, asta înseamnă extenuare, prelungirea timpului de aşteptare”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.
Posturile vacante nu au mai putut fi scoase la concurs
Cătălina Poiană a adăugat că aceste locuri au rămas vacante încă din vara anului trecut. Posturile nu au mai putut fi scoase la concurs. Managerii de spitale pot elibera aceste posturi doar dacă memorandumurile aprobate de Ministerul Finanțelor și Dezvoltării sunt deblocate.
Ea a menționat că procesul de ocupare a acestor posturi durează în jur de o lună, iar în țară există 4.500 de persoane care au promovat examenul de specialitate și ar putea ocupa aceste poziții.
Președintele Colegiului Medicilor București a mai declarat că, în acest an, numărul de locuri pentru medicina de familie a crescut semnificativ la Concursul de rezidențiat, deoarece există multe zone în țară cu un deficit mare de medici de familie.
„Avem promisiuni ferme că în decursul săptămânii viitoare, aceste memorandumuri vor fi aprobate”, a spus aceasta.
Cătălina Poiană a subliniat că acest deficit vine mult din spate şi s-a accentuat pe măsura trecerii timpului.