Guvernul a acceptat o parte din solicitările Federației Sanitas
Federația Sanitas din România a anunțat sâmbătă că, în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, reprezentanții guvernului au acceptat o parte din cererile sindicale.
Astfel, sporurile pentru munca desfășurată în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale vor continua să fie acordate în sistemul sanitar și în cel de asistență socială.
Conform comunicatului Federației, ședința Consiliului Național Tripartit, desfășurată pe 28 decembrie 2024, a durat peste patru ore. În cadrul acesteia, guvernul a fost de acord să mențină sporurile pentru zilele lucrate în weekend și în sărbătorile legale.
„În şedinţa Consiliului Naţional Tripartit de astăzi, 28 decembrie 2024, după mai bine de patru ore de discuţii, reprezentanţii guvernului au acceptat o parte din solicitările sindicale, astfel că în sistemul sanitar şi în cel de asistenţă socială se va acorda în continuare sporul pentru munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică şi în zilele de sărbători legale”, au transmis astăzi reprezentanţii Sanitas.
Sanitas a informat, de asemenea, că posturile din domeniile Sănătate și Asistență Socială, aprobate prin Memorandumul din 2024, vor putea fi scoase la concurs în anul 2025. În mod special, sindicatul a precizat că centrele noi din sectorul Asistență Socială, indiferent de sursa de finanțare, vor putea ocupa posturile prevăzute în organigramă.
Politica guvernamentală din 2025 va fi una bazată pe austeritate şi pe constrângeri economice
O altă măsură discutată a vizat acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2025, care urmează să fie finanțate în proporții egale de stat și salariați. Totodată, Sanitas a anunțat că discuțiile privind noua lege a salarizării bugetarilor vor fi reluate după aprobarea bugetului de stat pentru 2025.
Federația a subliniat că luni, 30 decembrie, va avea acces la forma finală a textului ordonanței, ce include modificările stabilite.
Sindicatul a atras însă atenția că anul 2025 va fi marcat de austeritate și constrângeri economice, ceea ce va impune desfășurarea unor acțiuni sindicale pentru apărarea drepturilor obținute și obținerea altora noi.
„Suntem conştienţi însă că acesta este doar începutul politicii guvernamentale pentru 2025, care va fi una bazată pe austeritate şi pe constrângeri economice.
Ne aşteaptă cu siguranţă un an 2025 cu acţiuni sindicale consistente, în apărarea drepturilor obţinute până în prezent şi pentru obţinerea unora suplimentare! Este nevoie de unitate şi de acţiune!”, mai precizează sindicaliştii.
Federaţia Solidaritatea Sanitară: Nu excludem proteste spontane în spitale
Un alt punct de vedere a venit sâmbătă şi din partea lui Gabriel Predica, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.
Acesta a subliniat că sănătatea va fi sistemul cel mai afectat de tăierile prevăzute în „Ordonanța trenuleț”.
„Toate recompensele salariale rămân blocate. Infirmierii, asistentele, continuă să aibă aceste drepturi la nivelul anului 2018, medicii continuă să facă gărzi cu acelaşi tarif orar din 2018, din punctul nostru de vedere această ordonanţă reprezintă o tăiere pe linie a drepturilor salariale, pentru că orice punct procentual al inflaţiei de anul viitor înseamnă tăiere de venit salarial.
Am transmis acest lucru, reacţia domnului premier a fost că în 2024 creşterea veniturilor salariale a fost de 24,4%, din punctul nostru de vedere lucrurile stau cu totul diferit.
Dânsul a spus că Guvernul nu are obligaţia să asigure o creştere proporţională cu inflaţia, noi i-am cerut cel puţin acest lucru, ar fi firesc ca anul viitor să avem o creştere cel puţin la nivelul inflaţiei. (…)
Noi nu excludem de exemplu proteste spontane în spitale”, a declarat Predica după şedinţa de astăzi de la Guvern.