Sanofi anunță o premieră în lumea medicală! Ce se va întâmpla cu vaccinul Pfizer BioNTech

vaccin Pfizer

Sanofi anunță că va permite producerea vaccinului Pfizer BioNTech pe liniile sale de producție, pentru a putea suplimenta numărul de doze oferite pentru campania de vaccinare din Uniunea Europeană.

Sanofi anunță o premieră în lumea medicală, prin permiterea rivalilor de la Pfizer şi BioNTech să le folosească liniile de producție, pentru a realiza vaccinul anti coronavirus.

Francezii menționează că nu au nicio miză economică în producerea vaccinului concurent, singurul scop fiind asigurarea de suficiente doze pentru imunizarea populaței.

Sanofi vorbește de peste 125 milioane de doze de vaccin COVID-19

Laboratorul francez Sanofi va produce vaccinul împotriva COVID-19 al concurenţilor săi Pfizer/BioNTech în semestrul al doilea al anului, ‘o premieră’ în sectorul farmaceutic, a afirmat Olivier Bogillot, preşedintele Sanofi France, miercuri la postul de radio RTL, apărând totodată strategia grupului său, notează AFP.

Sanofi a anunţat miercuri dimineaţă, într-un comunicat, că va da acces celor de la Pfizer şi BioNTech la liniile sale de producţie începând din vară.

Decizia intervine în contextul dificultăţilor pe care le întâmpină producătorii vaccinurilor autorizate împotriva COVID-19 în fabricaţia pe scară largă.

În aceste condiţii, Sanofi ‘va prelua ultimele etape de fabricaţie pentru a furniza peste 125 milioane de doze de vaccin COVID-19 pentru Uniunea Europeană’, arată comunicatul.

”Miza nu este câtuşi de puţin economică”

După cum a subliniat Olivier Bogillot la RTL, producţia pentru un concurent ‘este o premieră’, dar ‘miza nu este câtuşi de puţin economică, ci (este) capacitatea de a le distribui cât mai rapid posibil’.

Bogillot a apărat alegerile strategice ale companiei, puternic criticată pentru întârzierea principalului său vaccin candidat.

‘Moderna şi BioNTech au făcute această alegere (a tehnologiei inovatoare a ARN mesager, n.red.) şi pentru că era singura tehnologie pe care o aveau.

Studii clinice dezamăgitoare

Noi aveam mai multe opţiuni. Am ales o opţiune pe care o stăpâneam’, a explicat el, cu referire la vaccinul ce utilizează proteina recombinată dezvoltat de Sanofi în colaborare cu britanicii de la GSK.

Însă acest vaccin, care fusese anunţat iniţial pentru vara lui 2021, nu va putea fi gata la timp după studii clinice dezamăgitoare.

Vaccinul ‘va ajunge până la sfârşitul anului. Ne aşteptăm să avem o foarte bună eficacitate’, a afirmat Bogillot. ‘Vom explora de asemenea eficacitatea acestui vaccin pe variantele’ coronavirusului, a mai precizat el.