Grupul farmaceutic francez Sanofi-Aventis, acţionarul majoritar al Zentiva România (SCD), fosta Sicomed Bucureşti, va lansa o ofertă de preluare a producătorului de medicamente autohton, în valoare de 73,2 milioane lei, operaţiune care ar putea fi urmată de delistarea companiei de la Bursă.

Acţionarul majoritar vrea să cumpere pachetul de titluri Zentiva România pe care nu le deţine, respectiv 25,09% din capitalul social. Grupul francez deţine aproape 75% din acţiunile producătorului de medicamente din România, prin intermediul grupului ceh Zentiva.

Sanofi-Aventis oferă câte 0,7 lei pentru fiecare acţiune a companiei din Bucureşti, preţ cu 3,7% peste ultima cotaţie a titlurilor de la Bursă, de 0,675 lei.

Oferta a fost aprobată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare

Oferta de preluare se va derula în perioada 12 august – 22 septembrie şi va fi intermediată de divizia de brokeraj a BRD-Groupe Societe Generale.

În cazul în care, la finalul operaţiunii, Sanofi-Aventis îşi va majora participaţia la mai mult de 95% din capitalul Zentiva România, acţionarul majoritar poate solicita investitorilor minoritari să îi vândă titlurile, pentru ca mai apoi să delisteze compania. Oferta de preluare a fost aprobată, marţi, de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Zentiva România are un capital social de 41,6 milioane lei, divizat în 416,9 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Producătorul ceh Zentiva, parte a grupului francez Sanofi-Aventis, controlează 75% din acţiunile Zentiva România. Prin intermediul Venoma Holdings Limited, compania cehă are 51% din acţiuni, iar în nume propriu încă 24%.

În acţionariatul Zentiva se mai regăsesc fondul de investiţii Artio International Equity Fund, fost Julius Baer, cu 2,86%, două fonduri de pensii administrate de ING, care au cumulat 0,89% din capital, precum şi alte două fonduri administrate de Raiffeisen, cu puţin peste 0,17% din titluri.

Preţul acţiunilor Zentiva România a scăzut joi cu 1,46%, la 0,675 lei, cotaţie la care capitalizarea companiei este de 281,4 milioane lei.

SURSA: Mediafax