Gazele naturale vor avea un rol crucial în următorii 15 ani în cadrul mixului energetic european. Conform unui comunicat al organizației, este vorba de un complex de gaze menit să reducă impactul asupra schimbărilor climatice.
Conceptul de gaze viitorului sau de gaz verde presupune utilizarea gazelor naturale în combinație cu biometanul, cu hidrogenul energetic și cu reducerea emisiilor de CO2. Biometanul este obținut din resturile menajere, agricole, industriale etc. Hidrogenul energetic este provenit din surplusul de resurse regenerabile.
România are o oportunitate istorică de a ajunge în topul țărilor din Europa și din lume
Asociația a evidențiat că România are o medie a consumului de emisii de CO2 per persoană mai mică cu 20% decât media mondială. Este cu 58% mai mică decât media europeană. Această situație a fost influențată de închiderea industriei românești în ultimii 34 de ani. Ea a fost cauzată și, în special, de sărăcia energetică în care trăiește aproximativ 40% din populația țării.
AIE a spus că România are oportunitatea istorică, similară cu cea din urmă cu 115 ani în domeniul gazelor naturale. Țara noastră se poate situa în topul țărilor europene și mondiale. Ea va fi una dintre cele mai verzi țări, prin dezvoltarea Gazelor Viitorului, a Gazelor Verzi.
„Astfel, România are şansa istorică, la fel ca în urmă cu 115 ani în domeniul gazelor naturale, de a se plasa în topul ţărilor europene şi mondiale de Cea mai verde ţară, prin dezvoltarea Gazelor Viitorului, a Gazelor Verzi”, a spus Asociația Energia Inteligentă.
Gazul natural este o resursă energetică importantă
AIE a amintit că acum un secol s-au descoperit gazele naturale pe teritoriul României. Acum, țara se află acum într-o poziție în care are doar cu 10% mai multe emisii de CO2 decât țara europeană cu cele mai mici emisii de CO2 per persoană.
„Aşa cum în urmă cu 100 de ani a existat un vizionar – Constantin Ioan Motaş – cel care a lansat ideea de a gazeifica România în anul 1919, a existat un Guvern – Guvernul I.C. Brătianu – care a sprijinit şi promovat dezvoltarea României, ca ţară a în care să se utilizeze gazele naturale, în premieră Europeană, şi au existat investitori care au fost lăsaţi să desăvârşească această operă – astăzi avem nevoie de un Guvern şi Investitori, care să facă aceleaşi lucruri cu Gazele Verzi”, susţine Asociaţia Energia Inteligentă.
Reprezentanții din sector subliniază că gazul natural este o resursă energetică importantă. Acesta este utilizată pe scară largă în sectoarele electricității, industrii și locuințe. Arderea gazelor naturale generează emisii reduse în comparație cu arderea altor surse de combustibili fosili, cum ar fi cărbunele și produsele petroliere. Funcționarea centralelor electrice pe bază de gaze naturale oferă o sursă stabilă de energie electrică, ceea ce devine crucial pe măsură ce țările trec la utilizarea unor niveluri mai ridicate de surse regenerabile de energie electrică.
Comerțul cu gaze naturale este un contribuitor esențial la PIB
Comerțul cu gaze naturale este un contribuitor esențial la PIB în mai multe economii exportatoare. El reprezintă, de exemplu, 12% din PIB în Qatar și 6% din PIB în Rusia. Acesta a fost de asemenea important pentru a satisface cererea de energie în multe țări importatoare, în special în Asia și Europa. Cu toate acestea, dependența de importurile de gaze naturale, în special de cele prin conducte, prezintă riscuri în ceea ce privește securitatea energetică a țărilor importatoare. Asta pentru că acest comerț implică o sursă și o destinație fixe.
„Dorinţa de a reduce dependenţa de import a dus la creşterea preţurilor la gaze şi îngrijorări cu privire la satisfacerea cererii de energie în Europa în anul 2021”, atrage atenţia sursa citată.
De-a lungul timpului, mărfurile energetice precum petrolul și cărbunele, care pot fi ușor expediate, au avut o prezență globală mai puternică în comerț. Mărfurile cum ar fi electricitatea, care necesită o rețea extinsă de transport, au fost mai localizate în comerț. În acest context, gazul natural ocupă o poziție intermediară. În trecut, majoritatea comerțului cu gaze naturale s-a desfășurat prin intermediul rețelelor de conducte, limitate fizic la nivel regional.
Exporturile de GNL s-au triplat începând cu anul 2000
Cu toate acestea, comerțul cu gaze naturale lichefiate (GNL), a cunoscut o creștere rapidă. Potrivit AEI, exporturile de GNL s-au triplat începând cu anul 2000 și au reprezentat puțin peste jumătate din totalul comerțului internațional cu gaze în 2021.
Infrastructura emergentă pentru GNL, cum ar fi unitățile plutitoare de stocare și regazificare, oferă un potențial suplimentar pentru a furniza GNL în mai multe regiuni la nivel global, în afara zonelor cu terminale de gaze pe uscat. Capacitatea de comerț cu gaze naturale va continua să crească în deceniile următoare. Infrastructura comercială în construcție și propusă corespunde unei creșteri de 85% și 28% a capacității terminalelor de GNL (lichefiere, stocare și regazificare), respectiv a rețelelor de conducte. Comerțul cu gaze naturale este unic în rândul mărfurilor energetice. El are caracteristici fizice și de piață diferite, ceea ce generează așteptări de creștere viitoare diferite.