Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Georgiei și Ambasada Georgiei în România au organizat marţi, 17 noiembrie, webinar-ul „Oportunitățile oferite de Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare dintre UE și Georgia pentru comunitatea de afaceri”.
Acordurile de Liber Schimb urmăresc eliminarea graduală a taxelor vamale de import și export în comerțul produselor, eliminarea barierelor în comerțul serviciilor și un acces mai bun al companiilor pe piețele respective.
Prin organizarea acestui webinar se urmărește îmbunătățirea înțelegerii implicațiilor acestor acorduri în vederea informării oamenilor de afaceri și, în mod special, a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu privire la oportunitățile oferite pentru accesarea celor trei piețe.
“Camerele de comerț au un rol cheie în special în creșterea gradului de conștientizare cu privire la oportunitățile antreprenoriale pe care astfel de acorduri le aduc, fiind cele mai reprezentative organizații ale respectivelor comunități de afaceri naționale. Implicarea camerelor de comerț devine cu atât mai importantă în contextul pandemiei actuale, care dincolo de afectarea puternică a sectorului sănătății, generează, de asemenea, dificultăți economice grave.
Acest lucru este valabil pentru cooperarea economică bilaterală și comerțul dintre România și Georgia, iar cele două comunități de afaceri trebuie să depună eforturi pentru a contribui nu numai la reducerea impactului negativ al crizei, ci și la căutarea modalităților și mijloacelor de consolidare a afacerilor lor bilaterale”, a declarat dl. Lazăr Comănescu, Consilierul Președintelui CCIR pe probleme externe.
România, un suporter necondiționat al Georgiei în ceea ce privește integrarea pe piața europeană
“România și Georgia au o lungă istorie în ceea ce privește schimburile comerciale, țara dumneavoastră fiind un suporter necondiționat al Georgiei în ceea ce privește integrarea pe piața europeană. După semnarea acordului cu Uniunea Europeană s-a înregistrat o creștere a volumului schimburilor comerciale, dar, categoric, este un proces de lungă durată, lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte, iar rezultatele se vor vedea cel mai bine în anii următori.
Nu este ușor să pătrunzi pe piaţa Uniunii Europene. Trebuie ca toate produsele pe care le exporți să îndeplinească cerințele spațiului comunitar. Este foarte important însă pentru Georgia să-și diversifice produsele, cu această ocazie, și să nu mai rămână captivă pe piețele tradiționale”, a declarat dl. Giorgi Pertaia, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Georgiei.