mai este inca tributara scandalului FNI. Iulian Panait, consultant financiar si presedintele KTD Invest, considera ca, o data cu noua legislatie, fondurile autohtone se pot pregati ceva mai bine pentru a face fata concurentei acerbe din partea fondurilor similare straine, care sunt pe punctul de a intra pe piata romaneasca si care vor castiga cu siguranta o parte din cota de piata a societatilor de administrare a investitiilor locale. Cel mai important fapt pozitiv, spune Iulian Panait, este ca acum este posibil accesul la o gama mai larga de instrumente de investitie, ceea ca va permite o administrare mai profesionista, mai eficienta si mai profitabila a activelor. Aceasta, impreuna cu faptul ca cerintele de transparenta si comunicare cu investitorii sunt mai ridicate, insa mult simplificate, va contribui cu siguranta la cresterea confortului investitional al acestora si la o audienta mai ridicata a fondurilor in randul publicului larg.
Noi posibilitati de plasamente
Sunt permise, in mod expres, investitiile in instrumente derivate. Strategiile de tranzactionare a instrumentelor derivate care vor fi posibile de acum inainte ar putea duce la cresterea randamentelor fondurilor. Astfel, nu este exclus sa fie lansat un fond cu risc ridicat, care sa investeasca numai pe piata derivatelor, insa dezvoltarea actuala a acestei piete in Romania nu permite, pe termen scurt, asemenea aparitie.De asemenea, daca pana acum fondurile puteau doar sa detina valuta, acum acestea pot investi si in instrumente financiare in valuta, ceea ce deschide noi orizonturi fondurilor, prin plasarea disponibilitatilor pe piete financiare externe. Gabriel-Albertto Radulescu, director de Operatiuni la SAI Vanguard Asset Management, considera ca „in vederea realizarii de plasamente pe pietele externe, este necesara analiza temeinica si aprofundata a oportunitatilor oferite de acestea, iar pentru moment, nu avem ca obiective astfel de plasamente”. Globinvest analizeaza posibilitatea lansarii unui fond specializat in investitii pe pietele externe, mai ales ca, pe piata americana, de exemplu, exista in prezent companii ale caror actiuni sunt mai ieftine decat cele listate la BVB, spune Walter Blaj, directorul executiv al Globinvest. „Depinde daca vor fi clienti interesati de acest tip de fond”, a precizat Blaj. Camil Apostol, analist financiar la BCR Asset Management, spune ca societatea din care face parte a luat in considerare astfel de plasamente: „Sunt intentii, dar nu in viitorul apropiat, cel mai devreme la inceputul anului viitor, si probabil vor fi facute prin Anglo-Romanian Bank, subsidiara BCR din Anglia.O alta noutate este faptul ca fondurile pot investi in instrumente financiare derivate si titluri de participare la alte fonduri. Desi exista limite maxime pentru aceste tipuri de plasamente, ele sunt suficient de largi si nu vor constitui o piedica in calea unui management eficient al riscurilor. „Am putea chiar sa asistam la aparitia de noi tipuri de fonduri specializate (hedge funds si fonduri umbrela) ceea ce va avea cu siguranta o influenta benefica in cresterea interesului investitorilor fata de acest segment la pietei financiare”, este de parere consultantul financiar de la KTD.
Restrictii vechi si noi
Conform noii legislatii, nu mai sunt acceptate investitiile in bilete la ordin si cambii. Acest lucru va conduce, cu siguranta, la o redefinire a politicii de investitii pentru fondurile care, in mod traditional, alocau o parte din resurse in aceasta directie (Capital Plus, Fondul Mutual Transilvania, Napoca, Intercapital si Fcex), spune Iulian Panait.Reprezentantul Globinvest, societate care administreaza fondurile Napoca si Transilvania, ne-a declarat ca plasamente de acest tip din activul fondurilor pe care le administreaza vor fi inlocuite cu obligatiuni, si in functie de conjunctura de pe piata de capital, in actiuni. Biletele la ordin constituiau pana in prezent unul dintre cele mai profitabile instrumente cu venit fix accesibile fondurilor deschise. Pe termen scurt, eliminarea lor din lista optiunilor pe care le au managerii de fond va conduce, in opinia lui Panait, la o usoara scadere a profitabilitatii portofoliilor, dar si la diminuarea riscului aferent investitiei in unitati ale fondurilor respective.Prin Instructiunea IV, CNVM a mentinut si unele restrictii pentru investitiile fondurilor. Una dintre acestea se refera la restrictia de a detine titluri de stat din sase emisiuni diferite pentru fondurile de tip monetar. In opinia lui Albertto Radulescu, „aceasta prevedere nu este de bun augur, pentru ca societatile de administrare nu au posibilitatea sa negocieze dobanzi foarte avantajoase cu bancile, din cauza divizarii sumei disponibile pentru a fi plasata in certificate de trezorerie”.
Dialoguri la actiuni@capital.ro
George, judetul Alba: Va rog sa-mi spuneti de unde as putea cumpara unitati de fond la fondul mutual „Napoca” si care sunt comisioanele percepute?
Capital: Distributia unitatilor fondului Napoca se face prin Banca Transilvania si SSIF IFB Finwest Arad SA. Daca in orasul dumneavoastra nu exista agentii sau sucursale ale celor doi distribuitori, aveti posibilitatea sa cumparati titluri la acest fond daca aveti deschis un cont bancar. Mai multe detalii puteti gasi pe pagina de Internet a societatii de administrare (www.globinvest.ro) sau la telefon 0264/595.925. Comisioanele percepute de societatea de administrare Globinvest pentru fondul Napoca sunt urmatoarele: 0% pentru cumparare, 9% pentru rascumpararea unitatilor de fond inainte de 1,5 ani, 0% pentru rascumpararea unitatilor dupa 1,5 ani de la cumparare.
Andrei Puscaragiu: Puteti sa-mi prezentati operatiunile stellage, spreading, hedging?
Capital: Cele trei tipuri de operatiuni sunt intalnite in special pe pietele de capital externe si mai ales pe pietele la termen. Tranzactiile de tip stellage (straddle) sunt operatiuni bursiere conditionale prin care initiatorul are dreptul ca la una din scadentele fixate sa opteze fie pentru calitatea de cumparator, fie pentru cea de vanzator. Contractul fixeaza doua preturi (spre exemplu, 15.000/20.000), ceea ce inseamna ca initiatorul va cumpara la scadenta titlurile la pretul cel mai mare sau le va vinde la cel mai mic. Castigul initiatorului apare in situatia in care cursul la scadenta se va situa in afara acestor limite.
Spreadingul reprezinta cumpararea si vanzarea simultana a doua instrumente financiare asociate sau cumpararea de pe o piata si vanzarea pe alta piata, speculandu-se astfel diferentele de pret. Exemple: cumpararea unui contract futures cu decontarea la trei luni si vanzarea unui contract cu acelasi suport, dar cu decontarea la sase luni; cumpararea si vanzarea aceluiasi produs financiar cu aceeasi data de decontare, dar pe piete diferite; cumpararea unui produs avand ca suport actiunile unei companii farmaceutice si vanzarea aceluiasi produs, dar care are ca suport actiunile altei companii farmaceutice.Hedgingul reprezinta cumpararea si vanzarea contractelor futures pentru a compensa riscul aparitiei unor schimbari ale preturilor pe piata spot. Esenta hedgingului consta in adoptarea, pe piata futures, de pozitii inverse fata de cele din piata reala. In eventualitatea in care preturile actiunilor din portofoliul de pe piata reala evolueaza in directia nedorita, plasamentul futures va asigura compensarea pierderilor.
Sanse mai mari de castiguri pentru fondurile mutuale
19 august 2004, 12:00
Ultima modificare în 19 august 2004, 15:00
mai este inca tributara scandalului FNI. Iulian Panait, consultant financiar si presedintele KTD Invest, considera ca, o data cu noua legislatie, fondurile autohtone se pot pregati ceva mai bine pentru a face fata concurentei acerbe din partea fondurilor similare straine, care sunt pe punctul de a intra pe piata romaneasca si care vor castiga cu siguranta o parte din cota de piata a societatilor de administrare a investitiilor locale. Cel mai important fapt pozitiv, spune Iulian Panait, este ca
Etichete: arhiva,
fond,
fondurile,
fondurilor
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook