Potrivit standardelor ONU, Canada este apreciata ca fiind tara cu cel mai bun nivel de trai din lume, in ultimii sapte ani consecutivi. De aceea, nu este de mirare ca primeste milioane de cereri de emigrare, cu mult mai multe peste cota de aproximativ 200.000 de emigranti pe an pe care si-a stabilit-o. Numarul extrem de mare de solicitari a facut insa ca perioadele de asteptare sa se mareasca apreciabil. Sunt tari in care timpul de „stat la rand” poate insuma chiar si cinci ani. In Romania, aceasta perioada a crescut constant, ajungand in prezent la doi ani si jumatate. Pentru a se putea diminua timpul de asteptare, autoritatile canadiene au luat decizia de a ridica baremele de admitere a emigrantilor. Consecinta logica a unei astfel de masuri: din aceasta vara vor fi primite numai persoanele foarte calificate. Adica emigranti cu studii si experienta in munca.
Specialistii firmei de recrutare si selectie Business Inteligence Agency (BIA), care reprezinta oficial o cunoscuta asociatie de avocati din Canada, Rosenblatt Associates, orientata si pe probleme de emigrare, spun ca aceasta schimbare era asteptata de mult timp si s-au facut destule speculatii asupra ei. „Evenimentele din 11 septembrie nu numai ca au precipitat lucrurile, insa le-au dat si o intorsatura dramatica: din dorinta de a putea elimina mai usor candidatii indezirabili (pe alte criterii decat „punctajul”), s-a propus ca noua lege sa se aplice retroactiv, si celor care au depus deja dosarul si sunt in asteptare”, precizeaza dl George Butunoiu.
Legea emigrarii este discutabila
In noile conditii ale legii mai mult de trei sferturi din cei care se calificau (si-au calculat punctajul, au depus dosarul, au platit taxele de procesare, s-au pus serios pe invatat engleza si franceza etc.) vor avea surpriza sa se vada respinsi fara interviu. Drept „consolare”, s-a propus ca taxele de procesare, nereturnabile dupa vechea lege, sa fie totusi inapoiate.
Daca va fi adoptata in aceasta forma, noua lege a emigrarii in Canada, care va intra in vigoare pe 28 iunie 2002, va fi aplicata tuturor celor care, pana la acea data, nu au fost invitati la interviul de selectie. Primele reactii si proteste au venit imediat, chiar din Canada, si nu numai de la cei direct vizati sau interesati, ci si de la oameni politici si juristi care considera neconstitutionala prevederea retroactivitatii. Analistii politici apreciaza ca este foarte posibil ca aceasta ar putea fi si principala cauza pentru care ministrul emigrarii, Elinor Caplan, si-a dat demisia in 15 ianuarie, fiind inlocuita de Denis Coderre.    

Noile conditii pentru admiterea cererii de emigrare
1. Se va face o diferenta mult mai mare intre nivelurile de studii.
Solicitantilor fara un master sau doctorat le va fi destul de greu sa faca fata noilor cerinte, iar celor fara studii superioare, practic, le va fi imposibil sa obtina viza de emigrare.
2. Se va pune mult mai mult accent pe cunoasterea foarte buna a ambelor limbi, franceza si engleza.
Practic, daca cel putin una dintre cele doua limbi nu este cunoscuta la perfectie, sansele sunt aproape nule, indiferent de calificari si de alte criterii.
3. Va fi aproape imposibil sa atinga pragul de admisibilitate cei care au doar unu-doi ani de experienta (numai dupa terminarea studiilor), indiferent de domeniu (IT, tehnic etc.).
4. Criteriul „adaptabilitate” ii va pune la grea incercare pe cei necasatoriti, care vor trebui sa aleaga fie intre a face urgent un master sau un doctorat, sa invete perfect ambele limbi (franceza si engleza) si sa aiba cel putin patru ani de experienta, fie, daca nu indeplinesc toate aceste conditii, sa se casatoreasca repede, insa nu cu oricine, ci cu o persoana care sa indeplineasca conditiile de mai sus.
5. Vor avea mai multe sanse cei care au facut studii in Canada.
6. Vor avea mai multe puncte cei care au un „job” in Canada, insa cine „angajeaza” o persoana care urmeaza sa ajunga acolo peste unu-doi ani, daca va ajunge…
7. Nu se vor mai accepta dosare depuse in alte tari decat cele de origine ale solicitantului.
8. Se va dubla suma pe care candidatii trebuie sa o ia cu ei in Canada. In conditiile viitoarei legi, o persoana singura are nevoie de cel putin 11.000 USD (17.886 dolari canadieni), o familie de 3 persoane de 17.250 USD (27.805 dolari canadieni), iar una de 5 persoane de 23.300 USD (37.624 dolari canadieni).
9. Categoria liber-profesionistilor („self-employed”) se va reduce doar la artisti, fermieri si sportivi, toti ceilalti fiind scosi de pe lista.
Schimbarile au totusi si o parte buna: nu mai sunt incadrati la „meserii interzise” doctorii, profesorii, avocatii, preotii etc. Acesti specialisti se pot califica, daca ating baremul de admisibilitate.

Calcularea punctajului, potrivit noii legi canadiene a emigrarii

Un analist in informatica, absolvent de Automatica, studii de cinci ani finalizate cu diploma de licenta (Bachelor Degree), necasatorit, cu doi ani de experienta, care vorbeste limba engleza fluent, nu se mai califica. Alternative: ori invata si limba franceza la perfectie, ori se insoara cu o persoana care are titlul de doctor intr-un domeniu („Ph.D.”), ori…
Exemple
Cazuri reale de solicitanti care nu aveau nici o emotie dupa vechea lege, insa care nu se mai califica dupa cea noua:
Dl L., are 28 de ani, este analist financiar, vorbeste engleza fluent si a obtinut Bachelor Degree la Queen’s University (Canada). A lucrat un an in Toronto (cu permis de munca), apoi un an intr-o banca la New York, iar in prezent, este student MBA la Harvard University (SUA). Sotia este cetatean SUA, cu un master in genetica, iar fratele lui este rezident permanent in Canada.
Dl S. are 25 de ani, este analist in informatica, absolvent al Facultatii de Automatica (5 ani). A facut un master la Universitatea din Toronto (un an). Vorbeste engleza fluent, a lucrat un an in Canada (cu permis de munca) si are un job asigurat in Canada.
Dl D., 32 de ani, doctor (Ph.D.) in biologie moleculara, vorbeste engleza si franceza fluent. Are doi ani de experienta in Germania si o oferta de munca in Canada. Este casatorit, sotia avand un Bachelor Degree in stomatologie.
Alte informatii suplimentare puteti gasi pe site: www.immigrate.net sau la sediul reprezentantei firmei de avocati din Canada Ronsenblatt Associates, Bucuresti, str. Andrei Muresanu nr.17, sector 1, tel. 231.07.20, 231.07.28, 231.07.30.