Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre riscul unui blackout energetic în România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vorbit despre riscul unui blackout în România. Burduja a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. El a explicat că principala cauză a penelor de curent recente este canicula, cu temperaturi extrem de ridicate pentru mai multe zile la rând.

Sebastian Burduja a fost întrebat dacă România ar putea risca un blackout energetic în cazul în care Bulgaria și Ungaria opresc furnizarea de energie, având în vedere că România importă energie din aceste țări. Ministrul a explicat că România funcționează într-o piață unică europeană, cu interconectări reciproce cu țările vecine.

El a menționat că România exportă energie către Ungaria și importă din Bulgaria în funcție de termeni comerciali, subliniind că există intervale orare în care România exportă energie.

Burduja a precizat că România exportă energie și în Ucraina, deși nu în cantități foarte mari, și că acest lucru poate influența prețurile. El a explicat că țările vecine cu Ucraina, în general, au prețuri mai mari la energie din cauza cererii din această țară.

Penele de curent la spitale

Ministrul Energiei a fost întrebat dacă există riscul de a avea pene de curent similare cu cele de marți, care au afectat spitalele și au dus la sistarea operațiilor. Burduja a explicat că spitalele sunt obligate prin lege să aibă generatoare pentru a fi acreditate. El a menționat că în cazul unei avarii, spitalele trebuie să își pornească generatoarele proprii, dând exemplul spitalului Fundeni, care și-a pornit toate generatoarele în ziua precedentă.

Sebastian Burduja a indicat că principala cauză a penelor de curent este canicula prelungită, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. El a subliniat că perioada prelungită de caniculă este un fenomen neobișnuit, care a pus o presiune mare asupra echipamentelor care funcționează la temperaturi ridicate pentru zile întregi.

„În primul rând, canicula și o perioadă prelungită de caniculă cum noi n-am văzut în ultimii ani, deci, totuși, să ai 10 zile de temperaturi de 38, 40, 40+ grade, este un fenomen aparte.

Asta discutam și mai devreme în reuniunea care s-a prelungit, că se răcorește cu câteva grade vremea în următoarea perioadă și asta înseamnă probabil 400, 500 de megawați disponibili în sistem față de zilele acestea, adică un consum mai mic cu 400, 500 de megawați, ceea ce este o gură de aer.

Sigur că n-ar trebui să stăm cu emoții, să ne gândim, dar dacă 30 și ceva de ani nu investești în sistemul energetic, pentru că s-au făcut doar două reactoare nucleare la Cernavodă, în 1997 și în 2007, Unitatea 1 și Unitatea 2, s-a făcut investiția privată de la Brazi, vreo 800 de megawați OMV- Petrom și niște megawați în hidrocentrale. Cam atât”, a spus Burduja la B1TV.

Investițiile în sistemul energetic

Ministrul Sebastian Burduja a adăugat că scăderea temperaturilor cu câteva grade ar putea aduce o reducere a consumului cu 400-500 de megawați, ceea ce ar fi benefic pentru sistem. El a subliniat că lipsa investițiilor în sistemul energetic în ultimele trei decenii este o problemă majoră, menționând că singurele investiții semnificative au fost în reactoarele nucleare de la Cernavodă (Unitatea 1 în 1997 și Unitatea 2 în 2007), investiția privată de la Brazi (800 de megawați OMV-Petrom) și câteva hidrocentrale.

Burduja a concluzionat că este esențial să se investească în sistemul energetic pentru a evita problemele viitoare și pentru a asigura stabilitatea energetică a țării.