Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că țara sa va susține aderarea Suediei la NATO dacă Bruxellesul va relua negocierile de aderare a Turciei la UE, transmit Reuters și AFP.

„Fac apel de aici la aceste țări care fac Turcia să aștepte la ușa Uniunii Europene de mai bine de 50 de ani”, a declarat Erdogan luni, cu o zi înainte de începutul summitului anual al NATO, ce va avea loc la Vilnius.

„Mai întâi deschideți calea pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, iar apoi vom deschide calea pentru Suedia”, a adăugat el.

Ankara nu face compromisuri

Recep Erdogan a spus că intrarea Suediei în NATO depinde de punerea în aplicare a unui acord încheiat vara trecută în timpul summitului alianței de la Madrid, adăugând că nimeni nu ar trebui să se aștepte la compromisuri din partea Ankarei.

Președintele turc a mai spus că sfârșitul războiului dintre Ucraina și Rusia va ușura procesul de aderare a Kievului la NATO.

Ungaria și Turcia n-au ratificat intrarea Suediei

Suedia care dorește intrarea în NATO este blocată de către Turcia. Guvernul de la Ankara invocă lipsa de angajament a Stockholmului în combaterea „organizaţiilor teroriste”, prin care Ankara se referă în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia a cerut aderarea la comunitatea europeană încă din 1987, a devenit candidată oficială pentru primirea în UE în 1999, iar negocierile au început în 2005. Acestea au evoluat foarte încet, iar până în 2016, doar 16 capitole de negociere fuseseră deschise. După acest an, negocierile au bătut pasul pe loc.

Mai mult, voci europene, precum cea a lui Manfred Werner, au spus că procedura de aderare trebuie anulată. „Nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră UE”, a spus recent liderul PPE.

După ce la finalul lunii trecute a respins o propunere de a programa un vot privind ratificarea aderării Suediei la NATO, Ungaria a promis, la începutul acestei luni, că nu va bloca aderarea Suediei la NATO dacă Turcia îşi ridică obiecţiile. Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care s-au opus aderării Suediei.

Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei la Alianţă. Ankara invocă lipsa de cooperare a guvernului de la Stockholm în extrădarea către Turcia a unor persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă, iar Budapesta le reproşează politicienilor suedezi că şi-au făcut un obicei din a emite critici la adresa guvernului condus de Viktor Orban.