Santierul Naval Braila isi cauta cumparatori

Puternica firma americana Trinity Industries Inc. s-a aratat, recent, interesata de preluarea pachetului majoritar de actiuni al societatii. Intamplarea face ca, la putin timp dupa aceasta, un val de arestari sa se abata asupra SANAB, "maturandu-l”, printre altii, pe fostul manager al societatii, Radu Petrescu.Dupa o lunga asteptare, Santierul Naval Braila SA primea, la sfarsitul lunii aprilie, un semnal favorabil in ceea ce priveste o eventuala privatizare. Compania americana Trinity Industri

Puternica firma americana Trinity Industries Inc. s-a aratat, recent, interesata de preluarea pachetului majoritar de actiuni al societatii. Intamplarea face ca, la putin timp dupa aceasta, un val de arestari sa se abata asupra SANAB, „maturandu-l”, printre altii, pe fostul manager al societatii, Radu Petrescu.
Dupa o lunga asteptare, Santierul Naval Braila SA primea, la sfarsitul lunii aprilie, un semnal favorabil in ceea ce priveste o eventuala privatizare. Compania americana Trinity Industries Inc. si-a exprimat interesul de a cumpara pachetul majoritar de actiuni al societatii, detinut de Fondul Proprietatii de Stat. Intentia americanilor a devenit si mai serioasa o data cu vizita efectuata la SANAB de o delegatie a Trinity Industries, condusa chiar de presedintele companiei.
La plecare, presedintele companiei americane a declarat ca a fost incantat de ceea ce a gasit la SANAB, adaugand ca se va intoarce curand la Braila, pentru o analiza mai atenta a situatiei santierului, rezultatele acesteia urmand sa-i convinga, eventual, pe americani sa depuna o scrisoare de intentie, „oficiala”, la FPS central. Pentru a-si arata, la randul sau, seriozitatea, in vederea atragerii Trinity Industries – primul investitor interesat de SANAB, dupa alte doua incercari de privatizare esuate din lipsa de oferte – FPS a inlocuit un membru din consiliul de administratie al santierului cu o persoana agreata de americani.
Amintim ca, de curand, compania americana a devenit principalul actionar al societatii Astra Vagoane Arad.
Ex-managerul
Petrescu a fost arestat
Astfel, locul lui Radu Petrescu – membru in CA din septembrie anul trecut si fost manager al SANAB in perioada 1994-1998 – a fost luat de Tudorel Dumitrascu, director al firmei Global Business Group, reprezentanta in Romania a companiei americane. Tudorel Dumitrascu lucrase, pana nu demult, chiar la FPS central, in cadrul Directiei Relatii Internationale. De altfel, el este brailean si, in timpul in care a lucrat la FPS, a facut un lobby real pentru atragerea investitorilor catre santierul naval din Braila.
Pe 19 mai, cam la trei saptamani dupa vizita americanilor, un scandal, practic fara precedent, a zguduit, Braila si, indirect, santierul naval.
Ex-managerul SANAB, Radu Petrescu, a fost arestat preventiv, in baza unui mandat de 30 de zile, emis de Parchetul de pe langa Curtea de apel Galati.
Capetele de acuzare care au stat la baza arestarii sunt: luare de mita, abuz in serviciu, sustragere de inscrisuri oficiale si divulgarea secretului economic. O data cu fostul manager au mai fost arestati doi directori ai firmei mixte BIS, infiintata pe vremea cand santierul era condus de Radu Petrescu – pentru promovarea navelor SANAB in lume si pentru importul de echipamente – si la care detine actiuni atat SANAB (50%), cat si firma olandeza Gefonzo (25%), un partener mai vechi al societatii brailene constructoare de nave. Cei doi – Claudia Szabo si Alexandru Lichiardopol – sunt acuzati de dare de mita, sustragere sau distrugere de inscrisuri, instigare la fals intelectual, divulgarea secretului economic, respectiv sustragere de inscrisuri, luare de mita si divulgarea secretului economic, dupa cum au aratat procurorii. S-a aflat ca, de fapt, cercetarile au demarat de aproximativ un an si jumatate, existand ipoteza ca in cercetari s-ar fi implicat si SRI.
Ancheta este condusa de procurorul general-adjunct al Parchetului Curtii de Apel Galati, Tomita Craciun.
Cercetarile s-au extins si asupra fostului director tehnic al santierului, Gheorghe Lovin, precum si asupra lui Aurelian Ionescu, din cadrul Biroului Importuri al SANAB.
Ce spun procurorii
Procurori si politisti au descins la domiciliile si birourile celor cinci persoane vizate, unde s-au gasit – dupa cum a declarat procurorul general-adjunct, Tomita Craciun, cotidianului Monitorul de Braila – proiecte de nave, schite, scheme de personal, analize economice, oferte de serviciu, dosare in original si copii, manuscrise etc.
Aceeasi sursa a precizat ca, in urma interogarii suspectilor, o parte din dedesubturile afacerii a iesit la iveala. Astfel, Lichiardopol si Lovin au primit lunar, in perioada octombrie ‘98 – aprilie ‘99, de la Claudia Szabo, cate 300 de dolari, deoarece dna Szabo era interesata ca ei sa ramana in santier spre a supraveghea executia navelor. De asemenea, si ex-managerul Radu Petrescu a primit, in doua transe, cate 250 de dolari plus 40.000 DM, pe care i-ar fi luat sub forma de imprumut chiar de la patronul firmei olandeze Gefonzo, Geg Fongers.
In plus, ancheta urmareste si o serie de contracte incheiate de SANAB cu firma olandeza, fiind necesar sa se verifice „daca s-au incheiat preferential”. Claudia Szabo mai este cercetata si pentru folosirea de acte vamale falsificate.
Cercetarile se anunta a fi de durata, procurorul general-adjunct neexcluzand si alte arestari.
Directorul FPS Braila respinge acuzatiile
Pe de alta parte, trebuie mentionat ca Radu Petrescu a fost internat, imediat dupa arestare, intr-un spital brailean, la sectia cardiologie. Fiind cardiac, se spune ca ex-managerul SANAB ar fi facut tratament in strainatate, fiind ajutat financiar de olandezi.
Asa cum poate era de asteptat, valul de arestari de la SANAB a dus la nasterea a fel de fel de scenarii, acestea implicand – cu totul nejustificat – si santierul naval.
Varianta „politicianista” a cazului SANAB – exprimata chiar de un parlamentar PD de Braila, Horia Vasioiu, ar fi ca „afacerea este cusuta cu ata alba” si ca „in spatele acestor arestari stau persoane mult mai influente si interese mult mai mari”, care doresc ca „SANAB sa fie compromis”, pentru a scadea valoarea actiunilor si a fi cumparat, apoi, la un pret cat mai mic. In plus, tinta vizata ar fi doar firma olandeza Gefonzo, cea care, la un moment dat, anul trecut, a cumparat dosarul de prezentare al societatii, pentru a participa la cumpararea pachetului de actiuni al FPS, fara insa a mai pune acest lucru in practica.
Adrian Mavrochefalos, directorul FPS – Directia teritoriala Braila respinge categoric asemenea „povesti”, aratandu-se indignat de astfel de declaratii.
„Daca Gefonzo ar fi dorit sa cumpere pachetul majoritar al SANAB, de ce nu a facut-o, mai ales ca a avut doua asemenea ocazii? Daca vor sa cumpere in continuare, cine ii impiedica sa depuna o oferta, cand santierul va fi scos din nou la vanzare? Cui i-a inchis FPS usa in nas cand a venit sa cumpere actiuni? Legea privatizarii e una pentru toti investitorii, fiind votata inclusiv de Vasioiu. Eu, unul, ma indoiesc ca olandezii aveau putere financiara sa cumpere pachetul de actiuni detinut de FPS”, ne-a declarat directorul Mavrochefalos. Acesta considera ca astfel de declaratii vor avea drept efect accentuarea reticentei investitorilor seriosi fata de Braila.
„Ce legatura are societatea SANAB cu faptele unui fost manager? In prezent, santierul merge bine, pe profit, facandu-se si unele investitii semnificative in achizitionarea de tehnica moderna”.
De asemenea, procurorul general al Curtii de apel Galati, Dinu Galca, a declarat cotidianului Monitorul de Braila ca scenariul potrivit caruia parchetul galatean face jocul politic al cuiva este „o pura speculatie”. „Noi nu suntem manevrati sau teleghidati. Daca sunt probe, cei care le detin nu au decat sa le ofere Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie”, a adaugat acesta.
Gefonzo – vechi partener al SANAB
Principalii parteneri ai SANAB sunt firma norvegiana, „Noryard” si cea olandeza „Gefonzo”, cu aceasta din urma santierul avand contracte inca din 1991. In cazul contractelor cu Noryard nu au existat niciodata semne de intrebare, ele aducand un profit bun, de fiecare data, santierului. Procurorii cerceteaza insa o serie de contracte cu Gefonzo, existand banuiala ca unele nave au fost livrate olandezilor la un pret subevaluat.
La schimbarea din functie a lui Radu Petrescu – contractul sau a expirat in august 1998 – SANAB inregistra o pierdere de circa 10 miliarde lei, dupa ce, in 1997, realizase un profit de doar cateva zeci de milioane. Santierul naval incheia insa anul trecut (dupa schimbarea conducerii) cu un profit de 1,19 miliarde lei, la o cifra de afaceri de 108,53 miliarde, in primul trimestru al acestui an societatea inregistrand un profit de 7 miliarde lei, la 44,7 miliarde lei cifra de afaceri.r
FPS spera ca aceste rezultate vor duce, pana la urma, la privatizarea SANAB, chiar anul acesta. tr
r
r
Santierul Naval Brailar
r
Capital social: 74,8 miliarde leir
Actionariat: FPS – 69,52%, SIF Moldova – 14,47%, PPM – 16,01% r
Cifra de afaceri, trimestrul I 1999: 44,75 miliarde leir
Profit trimestrul I 1999: 7 miliarde leir
Numar salariati: circa 3.200r
Obiect de activitate: proiectarea, producerea si comercializarea navelor maritime si fluviale, constructiilor metalice industriale, repararea sau transformarea de nave maritime si fluviale.r
r
r
Mircea Doaga