În general, Biserica Ortodoxă serbează doar moartea Sfinților, însă Sfântul Ioan Botezătorul și Maica Domnului fac excepție de la această regulă. Astfel, și ziua lor de naștere este sărbătorită.
Vineri, 24 iunie sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și totodată, în calendarul popular, ziua de astăzi este cunoscută și drept ziua de Sânziene sau Drăgaica. Sărbătoarea se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară”.
Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are un temei biblic. Mai exact, evenimentul este consemnat de Sfântul Evanghelist Luca cu amănunte în Evanghelia Sa. Trebuie menționat și faptul că nașterea aceasta a avut loc cu șase luni înainte de cea a lui lisus Hristos, iar sărbătoarea apare atestată în secolele IV-V, când se fixează definitiv și data Crăciunului.
În ceea ce privește ziua de Sânziene, acest nume face referire la trei elemente strâns legate unul de celălalt. Astfel, primul element definește zânele, care sunt bune și care își fac apariția pe 23 spre 24 iunie.
Ce este complet interzis să faci vineri, 24 iunie
Cel de-al doilea element îl reprezintă florile galbene, care de obicei înfloresc în jurul zilei de 24 iunie și au atribute magice, iar cel de-al treilea element face referire chiar la sărbătoarea de pe 24 iunie, conform tradiției.
În popor se spune că sânzienele sunt niște fete frumoase care trăiesc în păduri sau pe câmpii și de cele mai multe ori se joacă. Pe de altă parte, sărbătoarea are câteva tradiții și obiceiuri extrem de stricte.
Mai exact, vineri, 24 iunie 2022, în ziua de Sânziene, nimeni nu are voie să muncească. Totodată, tradiția mai spune că nimeni nu trebuie să ajungă la răscruce de drumuri, în apropierea apelor, sau prin locuri ascunse. Se spune că acolo se află zânele care te pot ameți prin dansurile și îți pot lua mințile.
În același timp, de Sânziene este interzis spălatul, dar și alte treburi casnice, iar oamenii din mediul rural nu trebuie să meargă la câmp.
Sărbătoarea de vineri, 24 iunie are însă și alte tradiții, care vizează în special fetele tinere. Mai exact, încă din cele mai vechi timpuri, fetele aveau obiceiul să arunce o cunună de sânziene pe acoperişul casei.
Tradiții și obiceiuri de Sânziene
Dacă aceasta rămânea pe acoperiş, fata urma să se mărite chiar în acel an. Pe de altă parte, dacă cununa ajungea pe jos, fata o mai arunca până rămânea prinsă, pentru a şti câţi ani mai are de aşteptat.
De asemenea, în noaptea dinaintea sărbătorii, fetele obișnuiesc să pună sub pernă flori de sânziene, în speranța că își vor putea visa ursitul. De cealaltă parte, femeile care sunt căsătorite deja își înfăşurau cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului.
O altă tradiție în cazul fetelor, dar și al femeilor, este punere în păr sau în sân a unei flori pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor. Trebuie menționat faptul că, în ziua de Sânziene se sărbătorește și soarele, dar și muncile agricole care sunt specifice verii. Sunt sate în care oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile.
O altă tradiție spune că în noaptea dintre 23 și 24 iunie, noaptea de Sânziene, porțile cerului se deschid, iar lumea de dincolo vine în lumea pământeană. Astfel, în această perioadă se fac pomeni pentru cei trecuți în neființă. Se mai spune că în cazul în care tradițiile de 24 iunie nu sunt respectate, Sânziene se vor răzbuna.