Miercuri, 31 iulie, comisarul pentru agricultura, Franz Fischler, semna, la Bruxelles, decizia care transfera gestionarea programului Sapard autoritatilor romane. Este inceputul programului SAPARD, care nu putea sa inceapa fara certificatul de nastere acordat de Bruxelles agentiei care va gestiona, in Romania, fondurile: Agentia Sapard. Prin acest program, UE aloca Romaniei 1.098,5 milioane de euro, pentru perioada 2000-2006, cu o medie de 150 milioane euro pe an. Acesti bani ar fi trebuit sa vina inca din 2000, daca Bucurestiul nu ar fi tergiversat luni intregi infiintarea Agentiei Sapard. Cearta politica pentru controlul agentiei a tinut programul in stand-by. Din fericire, banii alocati pentru anul 2000, adica 153,2 milioane de euro, nu s-au pierdut. Ei vor putea fi utilizati de acum incolo. Termenele de contractare preseaza, ceea ce poate impulsiona programul, astfel incat un ritm rapid sa faca posibila alocarea intregii sume.
Interesul firmelor este mai mult decat mare. „As vrea sa fac promovare pentru produse agro-alimentare, dar ma gandeam, de asemenea, la export”, spune Nicolae Pavelescu, proprietarul unei mici firme de import-export.
Ca multi alti mici investitori, dl. Pavelescu se intreaba insa daca initiativa sa se incadreaza in specificul programului SAPARD. In linii mari, programul finanteaza: imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole (Masura 1 – 175,5 milioane euro, total 2000-2006), dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale (Masura 2 – 299,3 milioane euro, total 2000-2006).
Prima masura vizeaza direct investitii in sectorul agroalimentar incepand cu investitii de productie, pana la modernizari ale depozitelor si centrelor de colectare, distributie, precum si posibilitati de marketing, promovare. Investitiile care vor ridica standardele de calitate sunt de asemenea prioritati. Lapte, produse lactate, carne, produse din carne, legume, fructe, cartofi, vin, peste, cereale, seminte oleaginoase, zahar – sunt sectoarele din vizorul SAPARD.
Pentru a verifica daca proiectul se incadreaza in conditiile SAPARD, o lista de control completa poate fi accesata la adresa www.sapard.ro (Masura 1.1, in josul paginii).
Cele mai mari sume sunt alocate urmatoarelor sectoare: lapte si produse lactate (116.000 euro, 25% din valoarea alocata acestei componente), carne (110.000
euro, 23%), legume si fructe (80.000 euro, 17%) si cereale (60.000 euro, 13%). Ajutorul public nu va depasi 50% din costurile proiectului. Fondurile nerambursabile alocate pentru un proiect se pot incadra intre 30.000 si 2.000.000 euro. Punctajul este, de asemenea, disponibil pe site-ul www.sapard.ro.
A doua componenta a programului se adreseaza consiliilor locale. Acestea vor intocmi si depune proiectul spre aprobare la agentia SAPARD teritoriala. Initiativele finantate in cadrul acestei componente vizeaza modernizari de infrastructura, fara de care agricultura are mult de pierdut. „Infrastructura rurala este foarte redusa: drumurile lipsesc sau nu sunt modernizate; reteaua de alimentare cu apa in sistem centralizat este insuficienta; in majoritatea comunelor lipseste canalizarea, iar statiile de epurare nu exista, apele uzate fiind, de regula, deversate in apele curgatoare care traverseaza satele sau direct pe camp”, arata documentele-preambul ale programului SAPARD.
In cadrul acestei componente, se pot solicita sume intre 100.000 si 1.000.000 euro. In cadrul acestor proiecte, consiliile locale sau asociatii de tip parteneriat ale comunelor vor contribui cu cel putin 25% din fonduri. Programul SAPARD poate finanta numai trei sferturi din totalul investitiei.
Gratuitatea fondurilor si miza mare a programului starnesc, inevitabil, suspiciuni. si cum obisnuinta datului si a luatului este boala grea, Ministerul Integrarii Europene da, preventiv, unele asigurari: „Comisia Europeana a verificat, prin misiunile de audit desfasurate in iulie 2001-iulie 2002, atat sistemul creat, cat si procedurile elaborate pentru implementarea programului SAPARD”. Investitorii nu se pronunta. Deocamdata. Ei spun ca vor sa incerce mai intai marea, sa vada daca-i sarata.
Primii pasi pentru SAPARD
1. Faza pregatitoare SAPARD a fost lansata cu cateva luni in urma. Inca de atunci s-au putut schita proiectele, cu sprijinul direct al functionarilor SAPARD.
2. La 31 iulie, acreditarea Agentiei Sapard da unda verde programului. Agentia romana dobandeste abilitatea de a gestiona banii.
3. Pe site-ul Agentiei, www.sapard.ro, gasiti toate documentele necesare: ghidul solicitantului, cererea de finantare, conditiile, punctajul, datele de contact ale celor opt birouri teritoriale SAPARD.
Date de contact: Biroul central SAPARD, Bucuresti, strada Negustori, nr. 1B, Sector 2, Bucuresti
Tel.: 40(21)311.10.71, Tel./Fax:
40(21)315.67.79, 40(21)311.09.99,
E-mail sapard@sapard.ro, sapard@k.ro. Toate judetele tarii sunt arondate la biroul central.