SAPARD nu a fost lansat oficial. Deocamdata. Agentia SAPARD nu a primit nici pana acum binecuvantarea Comisiei Europene. „Fondurile vor fi alocate beneficiarilor numai dupa ce Agentia SAPARD va primi acreditarea din partea Comisiei Europene”, atentioneaza chiar reprezentantii Agentiei SAPARD.
In criza de timp, responsabilii programului in Romania au lansat o faza pregatitoare. O faza considerata bine venita. Cei interesati vor avea suficient timp sa studieze conditiile de acordare a banilor si sa pregateasca documentatia necesara. Termenul estimat pentru demararea efectiva a programului ar putea fi august, aflam de la Virginia Toma, de la Departamentul promovare-comunicare al Agentiei SAPARD.
In pregatirea programului, au fost facute publice principalele conditii ale finantarilor, cererea de finantare si ghidul solicitantului, in proiect.
Noutatea programului consta in simplificarea procedurilor pentru proiectele mici. Planul de afaceri nu este necesar decat in cazul activitatilor care depasesc 50 de mii de euro.
Fiecare solicitant va asigura 50% din valoarea proiectului, din fonduri proprii sau atrase. „Contributia va fi obligatoriu in bani, aportul in natura nu este acceptat”, precizeaza Virginia Toma.
Diagnostic anticipat asupra sanselor
Solicitantii care doresc un diagnostic preliminar asupra sanselor pe care le are o initiativa propusa sunt invitati sa se adreseze birourilor regionale constituite pentru implementarea SAPARD. Ei vor semna o declaratie de luare la cunostinta a scopului si a conditiilor in care se deruleaza procesul de pregatire a proiectelor pentru finantarea in cadrul programului SAPARD. Documentatia pentru faza preliminara a programului este disponibila pe site-ul Agentiei SAPARD (www.sapard.ro), precum si la birourile regionale.
„Aceasta procedura nu este obligatorie. Ea este conceputa pentru a familiariza persoanele interesate cu procedurile, astfel incat programul sa fie accesibil, atunci cand va fi lansat oficial, unui numar cat mai mare de intreprinzatori”, adauga Virginia Toma.     

Pentru ce sunt banii

Masura 1.1
Prelucrarea produselor si marketing
Exemple de activitati
Industria laptelui: centre noi de modernizare, colectare, racire, stocare, capacitati noi de procesare, modernizarea capacitatilor existente
Carene si produse din carne: abatoare mixte noi (bovine, porcine, ovine), abatoare noi de pasari, modernizari, capacitati noi de procesare a carnii
Legume, fructe, cartofi: depozite noi sau modernizate pentru materii prime, capacitati noi sau modernizate de procesare, capacitati noi sau modernizate pentru fructe, legume deshidratate, capacitati noi sau modernizate de depozitare/procesare a cartofilor

Vin: depozite noi/modernizate, capacitati noi de procesare
Peste: colectare, sortare, conditionare, depozitare, procesare
Cereale: depozitare, procesare primara
Seminte oleaginoase: procesare (extractie, rafinare)
Zahar: recoltare, procesare.
Investitii acceptate
· construire si achizitionare de proprietati imobiliare (cu exceptia terenurilor);
· utilaje si echipamente noi, inclusiv soft;
· cheltuieli generale, precum: plata arhitectilor, inginerilor, consultantilor, studii de fezabilitate, achizitionare patent, licente;
· modernizarea constructiilor, instalatiilor existente
· achizitii echipamente noi, care corespund normelor UE, inclusiv pentru tratarea, reciclarea si eliminarea produsilor reziduali si a deseurilor nocive;
· achizitii mijloace de transport noi, specializate
Investitia trebuie sa corespunda
standardelor UE. Conditii:
· cofinantarea din partea beneficiarului va fi de cel putin 50% din valoarea proiectului (musai in bani)
· proiectul va fi realizat in spatiul rural. Amplasarea e posibila la oras numai pentru modernizarea capacitatilor existente
· activitatile sa fie din sfera marketingului si a prelucrarii produselor agricole si piscicole
· planul de afaceri este necesar numai pentru proiectele mai mari de 50 de mii de euro
· persoanele responsabile de proiect sa dovedeasca pregatire si/sau experienta profesionala
· proiectul trebuie sa aiba acces la infrastructura de baza (drumuri principale, alimentare cu apa, electricitate, comunicatii)
· beneficiarul sa nu aiba datorii/pierderi financiare sau datorii restante fata de bugetul de stat sau fata de cel al asigurarilor sociale.

Masura 2.1
Infrastructura rurala
Beneficiari: consilii locale comunale, asociatii partenere ale consiliilor comunale;
Valoare proiect: 100.000 – 1.000.000 euro
I. Submasura Drumuri in zone rurale
Buget total: 264.189 mii euro
Proiectele vor demonstra: utilitatea tehnica si functionala a proiectelor, prin memoriu justificativ si studiu de fezabilitate; impactul asupra activitatii economice printr-un studiu cost/beneficiu
Nu sunt permise: drumuri de pamant, utilizarea gudroanelor
II. Submasura Apa potabila in zone rurale
Conditii: studii hidrologice care sa confirme existenta sursei de apa; apa potabila in sistem centralizat, rezervoare inchise pentru inmagazinarea apei potabile, aductiuni inchise; proiectul va deservi minimum 500 de locuitori.
Buget total: 75 mii euro
III. Submasura Canalizare in zone rurale
Conditii: studiu de fezabilitate aprobat de MAPPM, canalizarea sa fie in sistem centralizat, proiectele sa rezolve evacuarea substantelor retinute in reteaua de canalizare si/sau evacuarea namolului rezultat din statiile de tratare a apei; sa deserveasca minimum 500 de locuitori.
Buget total: 60 mii euro