Azi, mai mult ca niciodată, sănătatea (starea de bine) este prioritară pentru angajați, iar acest aspect nu mai este ignorat de către angajatori. Din ce în ce mai multe companii lansează strategii active de fidelizare a angajaților, deoarece se confruntă cu o fluctuație mare de personal în piață. Una dintre deciziile luate de multe dintre companiile naționale și internaționale este flexibilizarea programului, prin reducerea numărului de zile lucrate săptămânal, de la 5 la 4 zile.

Măsura ar ajuta atât angajații, cât și angajatorii

„Măsura este bine venită pe piața muncii, companiile au nevoie să se concentreze pe starea de bine a angajaților pentru ca ei să performeze. Practic, ajută atât angajatorii, printr-o concentrare a atenției mai mare a angajaților și atingerea unui randament mai ridicat, cât și angajații, care vor avea mai mult timp liber. Angajatorii care se aliniază la noile tendințe vor fi lideri aplecați către nevoile angajaților lor și vor putea să recruteze mai ușor și să mărească gradul de loializare”, a declarat Cristina Profeanu, Managing Partner și Specialist HR în cadrul agenției de recrutare cristinaprofeanu.ro.

Există, încă din 2019, Directiva UE 1158 privind asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor. Această directivă a introdus conceptul de „formule flexibile de lucru”, cu ajutorul cărora salariații să îşi poată adapta programul de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanță, a programelor de muncă flexibile, sau a unor programe de muncă cu timp redus de lucru. Pe baza acestei directive, țări precum Islanda, Spania, Marea Britanie şi Japonia au testat programul de 4 zile pe săptămână și au fost mulțumite de rezultate. În majoritatea acestor țări, programul de lucru de 4 zile pe săptămâna a fost redus proporțional, de la 40 de ore lucrate săptămânal s-a ajuns la 32.

Studiu și proiect de lege pe piața din România

Pentru a se alinia la normele europene, România a înregistrat un proiect de lege care modifică Legea nr. 53/2003 din Codul Muncii. Astfel, a fost pusă în dezbatere problema săptămânii de lucru de patru zile, însă fără modificarea normei săptămânale. Adică programul de lucru va fi de luni până joi, 10 ore pe zi, în loc de 8 ore pe zi, iar vinerea zi liberă, ca parte din weekend-ul prelungit.

„Conform unui studiu realizat de noi, unii angajați sunt speriați de presiuni, alți angajatori sunt speriați că își pierd din productivitate, însă un lucru este cert: angajații pun accent pe flexibilitatea muncii. În România, 4 din 5 candidați care au apelat la această agenție de recrutare întreabă la interviu dacă jobul la care urmează să fie angajați are posibilitatea lucrului de acasă sau de flexibilitatea programului. 3 din 5 angajați s-au confruntat cu burnout la locul de muncă, iar extenuarea este principala cauză”, a concluzionat Cristina Profeanu, Managing Partner și Specialist HR în cadrul agenției de recrutare cristinaprofeanu.ro.

Conform unui studiu recent realizat de Mental Health America (MHA) și Flexjobs, referitor la nivelul de stres de la locul de muncă în perioada post-pandemică, pe un grup de 1.500 de respondenți din varii domenii, a reieșit că 75% dintre angajați au experimentat epuizarea la locul de muncă actual, 91% dintre ei spun că stresul sau frustrarea le afectează calitatea muncii, iar 70% dintre profesioniști consideră că angajatorii lor nu fac suficient pentru a preveni sau atenua epuizarea.