„Prima mea idee era să fac voluntariat, dar apoi m-am gândit că aş putea face altceva, să învăţ o nouă competenţă, de exemplu fizica particulelor. Sunt atâtea lucruri pe care le putem face într-o zi în plus”, a declarat recent Louis Bloomsfield, proprietarul lui berăriei londoneze „Pressure Drop”.
În luna iunie, Pressure Drop urmează să participe la marele test al săptămânii de muncă de patru zile.
Acest test atipic are drept obiectiv principal să ajute întreprinderile locale să îşi scurteze programul de lucru, fără a scădea salariile angajaților și fără a încetini activitatea companiilor respective.
Precizăm că teste asemănătoare au avut loc deja în Spania, Islanda, Statele Unite ale Americii şi Canada şi urmează să aibă loc în luna august și în Australia şi Noua Zeelandă.
Săptămâna de muncă de doar patru zile va îmbunătăți starea de bine a angajaților
Alex Soojung-Kim Pang, un director de program de la 4 Day Week Global, asociaţia care organizează aceste teste, a declarat că testul actual din Marea Britanie va dura șase luni de zile și va avea avantajul de a oferi mai mult timp întreprinderilor în vederea experimentării şi adunării datelor.
Adaptarea va fi uşoară în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), ce pot implementa schimbări mari în scurt timp, a explicat Alex Soojung-Kim Pang.
Spre exemplu, Pressure Drop vizează o îmbunătăţire a stării de bine a angajaţilor săi şi o reducere a amprentei de carbon a întreprinderii.
De asemenea, Societatea Regală de Biologie (o altă întreprindere britanică ce participa la acest test) a anunțat recent că vrea să le ofere angajaţilor săi „mai multă autonomie”.
La fel ca Pressure Drop, ea speră ca o săptămână de muncă scurtă va atrage noi angajaţi, ajutând totodată la păstrarea celor mai buni angajați acum când piața muncii este extrem de tensionată în Regatul Unit.
Nivelul șomajului din Marea Britanie a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 50 de ani
Menționăm faptul că nivelul şomajului din Marea Britanie (3,7%) este cel mai mic din ultimii aproape 50 de ani, iar oferta de locuri de muncă a atins un record de 1,3 milioane.
Fondatorul Pressure Drop, Sam Smith, recunoaşte că dacă afacerea sa ar rămâne închisă trei zile pe săptămână ar apărea dificultăţi mari deoarece ar „avem nevoie să fim deschişi tot timpul, însă acesta este lucrul pe care-l vom studia în timpul testului”.
În prezent, el vrea să dea diverse zile de concediu angajaţilor săi şi să înfiinţeze două echipe pentru ca întreprinderea sa să funcţioneze continuu.
O săptămână de muncă mai scurtă este mai uşor de implementat în sectorul serviiilor, care reprezintă 80% din economia Regatului Unit.
Însă, în distribuţie, alimentaţie şi băuturi este mai complicat, declară economistul britanic Jonathan Boys de la Institutul de Dezvoltarea Personalului.
Argumente pro și contra pentru săptămâna de muncă de patru zile
În opinia sa, cheia reuşitei testului va fi măsurarea productivităţii muncii, mai ales în economia serviciilor, în care o mare parte din muncă este mai puţin cuantificabilă decât producţia unei fabrici.
„Dacă treceţi de la cinci zile la patru, pierdeţi o zi de muncă, iar prin urmare din producţie. Aşadar, adevărata problemă (…) este dacă o creştere a productivităţii va acoperi acea zi care a fost pierdută.
Dacă nu este aşa, atunci va fi dificil să menţinem săptămâna de muncă de patru zile fără să sacrificăm creşterea”, a explicat Jonathan Boys.
Însă Aidan Harper, un co-autor al unei cărţi care promite un timp de muncă de patru zile („The Case for a Four Day Week”), susţine ferm că statele care munesc mai puţin au tendinţa să aibă o productivitate mai mare.
„Danemarca, Suedia, Olanda muncesc mai puţin decât Regatul Unit şi au niveluri ridicate de productivitate”, a explicat Aidan Harper.
Totodată, el a spus că Grecia este una dintre ţările europene cu cel mai lung program de lucru şi cu o productivitate slabă.
De asemenea, Phil McParlane, fondatorul cabinetului de recrutare 4dayweek.io, susține ferm că o săptămână de muncă mai scurtă este o opţiune câștigătoare atât pentru întreprinderi, cât şi pentru angajaţi.
El vorbeşte inclusiv despre o „superputere de angajare”, relatează agenția de presă AFP.