Săptămână decisivă pentru pensiile speciale! Oficialii europeni vor veni în România

pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Urmează o săptămână decisivă pentru pensiile speciale! Oficialii europeni vor veni în România pentru a discuta cu guvernanții noștri. Iată ce s-ar putea întâmpla și cu pensiile militarilor.

Guvernul României va decide ce se va întâmpla cu pensii speciale

Guvernul României ar putea primi trei miliarde de euro dacă va găsi o rezolvare pentru creșterea vârstei de pensionare, scăderea raportului dintre valoarea pensiei și salari și pensiile speciale. În caz contrar, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea fi blocat.

O delegație a Comisiei Europene (CE) va sosi, săptămâna viitoare, în România pentru a discuta cu guvernanții noștri despre implementarea PNRR-ului. În prezent, oficialii români lucrează la amendamente, care trebuie să fie gată până pe data de 31 martie 2023. Vă avea loc și o ședință de guvern în care vor fi prezentate amendamentele.

În capitolul din PNRR care vizează reforma pensiilor speciale există trei mari cerințe:

  1. să nu fie create noi categorii de pensii speciale;
  2. să nu fie create inegalități față de cielalți pensionari de rând;
  3. veniturile considerate speciale trebuie să fie calculate pe bază de contributivitate;

Ce se va întâmpla cu pensiile militarilor?

În prezent, oficialii români discută și despre pensiile militarilor, în contextul în care Comisia Europeană (CE) susține că ele trebuie trecute în sistemul contributiv, chiar dacă oficialii români au spus că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat duminică, 26 martie 2023, că pensiile speciale trebuie să respecte principiul contributivității, la fel ca restul pensiilor, altfel Guvernul de la București riscă să piardă banii din PNRR. Marcel Boloș a dat, însă, asigurări că nu se va renunța la acest jalon, precizând că „reforma pensiilor speciale în jurul acestor criterii trebuie gândită prin proiectul de lege pe care îl avem în Parlament”, relatează Realitatea PLUS.

De ce există diferențe între pensiile militarilor?

Vă amintim că europarlamentarul PSD Mihai Tudose a explicat că în toate țările NATO, militarii au statut special, ci nu au pensii speciale, ci pensii militare. În cadrul unei emisiuni TV de pe Prima TV, acesta a fost întrebat de ce oficialii români nu au curaj să taie pensiile speciale.

„Nu e vorba de curaj şi nu este vorba de pensiile speciale, aşa cum a ajuns în public, că ăştia toţi sunt nişte balauri şi se dă pensia cea mai mare, că uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane. Domnul Ciucă este unul singur. Sau mai sunt încă câţiva de Ciucă, care a fost Şeful Statului Major, cea mai înaltă funcţie militară, general cu patru stele, cu activitate în teatrul de operaţiuni.

Ne uităm la filmele americane, la generalul 4 stele, şeful de stat major nici nu are număr la maşină, are nişte steluţe, adică e zeu. După Ciucă, în ghilimele, pensionarul ăsta general cu patru stele, la fiecare Ciucă mai sunt o mie de subofiţeri şi de ofiţeri de rang mai mic. Ăia nu au 180 de milioane, au 2000, 3000, 4000 de lei. Aia nu e o pensie nesimţită”, a spus el.