Când se poate spăla în Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată, cunoscută și sub numele de Octava de Paști, urmează imediat după sărbătoarea Paștelui și este o perioadă deosebită în tradiția creștină. În această săptămână, credincioșii sunt încurajați să acorde mai mult timp rugăciunii și reflecției spirituale, fiind o perioadă de intensificare a vieții religioase.

În Săptămâna Luminată, gospodinele dispun de puține zile pentru a îndeplini treburile casnice, fiind o perioadă în care activitățile cotidiene sunt mai restricționate.

Marțea Albă, cunoscută și ca a treia zi de Paște, este marcată în calendar cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că nu este permisă efectuarea treburilor casnice. În această zi, gospodinele respectă tradiția de a împărți pască, vin și colaci, iar potrivit obiceiurilor, se întorc vizitele făcute în Duminica Învierii.

Potrivit tradiției, în Săptămâna Luminată nu este bine să se desfășoare lucruri gospodărești. Femeile nu trebuie să coasă sau să facă treburile casnice, deoarece se spune că riscă să fie lovite de fulger dacă nu respectă această interdicție.

Conform Calendarului Ortodox, singurele zile în care treburile casnice pot fi efectuate în această săptămână sunt miercuri, joi și sâmbătă.

Vineri, pe 10 mai, este sărbătorită o mare sărbătoare cu cruce roșie, Izvorul Tămăduirii, care comemorează una dintre minunile Maicii Domnului.

Săptămâna Luminată se încheie cu Duminica Tomii, prima duminică după Paște, în care Biserica îl prăznuiește pe Apostolul Toma.

mașină de spălat
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce este interzis să faci în Lunea Albă

Sărbătoarea Paștelui nu se încheie odată cu Duminica Învierii, ci continuă cu Săptămâna Luminată, una dintre cele mai semnificative perioade din calendarul creștin-ortodox. Aceasta este marcată de o încărcătură spirituală profundă și de obiceiuri păstrate cu mare respect în multe colțuri ale țării.

În zilele care urmează sărbătorii de Paște, se îmbină interdicțiile religioase cu tradiții vechi, precum vizitele de Paște, stropirea fetelor sau pomenirea celor adormiți, creând un mozaic de credință, tradiție și speranță.

Lunea după Paște, cunoscută în popor ca Lunea Albă sau Lunea Luminată, simbolizează deschiderea porților Raiului. Este considerată o zi sfântă, în care se evită munca, iar preoții săvârșesc slujbe speciale pentru pomenirea celor decedați.

Credincioșii se adună la biserică pentru a se ruga și a mulțumi pentru binecuvântările primite. Se spune că cei care respectă această zi de liniște și nu lucrează vor fi protejați divin și vor avea parte de pace sufletească pe tot parcursul anului. Mai multe puteți citi aici.