În data de 8 mai, Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. Acesta este cunoscut și ca „ucenicul cel iubit al lui Hristos”, care a plecat capul la pieptul Domnului în timpul Cinei celei de Taină.
Sfântul Ioan a fost autorul Evangheliei, a trei Epistole și a cărții Apocalipsei. Se spune că la scurt timp după înmormântarea sa, trupul său a dispărut. Acest lucru a alimentat credința că a fost înălțat la cer.
Miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată sunt „zile cu harți”
Conform tradiției, din mormântul său se ridica o pulbere albă. Ea e considerată vindecătoare de către creștinii vremii. Aceștia se foloseau de ea pentru a scăpa de diferite boli și neputințe.
Miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată sunt denumite „zile cu harți”, când este permis consumul de alimente dulci.
Biserica a instituit aceste zile cu dezlegare pentru a celebra bucuria Învierii Domnului.
Tradiții și obiceiuri în aceste zile sfinte
Prin urmare, în miercurea și vinerea din Săptămâna Luminată, postul nu este ținut.
În mediul rural tradițional, miercurea din Săptămâna Luminată este marcată de diverse tradiții și obiceiuri.
În această zi, bărbații pot începe lucrările agricole în câmp, în timp ce femeilor le este strict interzis să lucreze.
Conform unor superstiții, se spune că femeilor nu le este permis să lucreze în grădină în miercurea din Săptămâna Luminată, deoarece există credința că, în caz contrar, nu vor avea ce să pună pe masă în restul zilelor din an.
Femeile au interzis să muncească în grădină
De asemenea, conform altor tradiții, femeile care îndrăznesc să muncească în grădină în această zi sunt avertizate că toate răsadurile lor vor fi distruse peste noapte.
De asemenea, se consideră că femeilor le este interzis să coasă în această săptămână, deoarece există credința că ar putea muri lovite de fulger.
Există și o tradiție conform căreia toți oamenii ar trebui să poarte haine albe în Săptămâna Luminată, pentru a fi protejați și binecuvântați pe întreg parcursul anului.
Se spune că cei care trec în neființă în ziua de Paște sau în Săptămâna Luminată ajung direct în Rai. Conform credinței, se consideră că doar ușile Raiului sunt deschise în aceste zile, în timp ce cele ale iadului rămân închise.