Săptămâna Mare 2024. Ce denie se citește în Lunea Mare?

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare a început din data de 29 aprilie. Fiecare zi din această săptămână are o denumire specială. De altfel, există și tradiții și obiceiuri speciale pentru fiecare zi din această săptămână.

Lunea Mare marchează începutul evenimentelor pascale, imediat după Duminica Floriilor.

În cadrul slujbei bisericești, preotul prezintă credincioșilor icoana lui Iosif, personaj biblic care a fost vândut de frații săi în Egipt. În timpul Liturghiei, se recită povestea vieții lui Iosif.

Tradiții și obiceiuri Lunea Mare

În timpul Săptămânii Mari, oamenii respectă diverse tradiții și obiceiuri, unele transmise de Biserică, altele preluate din învățăturile strămoșilor.

Pentru gospodinele din România, ziua de luni reprezintă o zi de curățenie. Curățarea casei în Lunea Mare este considerată un ritual de alungare a tuturor influențelor negative acumulate în timpul iernii.

Deși postul este ținut în continuare, unii credincioși preferă să nu mănânce nimic de la răsărit până la apusul soarelui. Acest fel de post este cunoscut drept ajunat.

Saptamana-Mare
Săptămâna Mare

Ce înseamnă fiecare zi din Săptămâna Mare?

Așa cum precizam la începutul articolului, fiecare zi din această săptămână poartă un anumit nume. În plus, fiecare zi are o semnificație aparte.

Lunea Mare

În această zi, care în acest an cade pe 29 aprilie, se face pomenirea patriarhului Iosif. Acesta a fost vândut de către frații săi pentru 30 de arginți.

Povestea Patriarhului Iosif servește ca o analogie pentru viața lui Hristos, care a fost trădat de Iuda. Inițial acuzat de o crimă pe care nu a comis-o, Iosif este închis, dar mai târziu este eliberat și numit conducător peste Egipt. Această dominație a lui Iosif asupra Egiptului prefigurează victoria lui Hristos asupra păcatului și a răului din lume.

În Lunea Mare, se rememorează povestea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce din lipsă de roade. Această parabolă subliniază că Dumnezeu este simbolul atât al iubirii, cât și al dreptății. Astfel, în Ziua Judecății, El nu doar va recompensa, ci și va pedepsi pe cei care nu au adus roade.

Marțea Mare (Marțea Seacă)

Cunoscută și sub denumirea de Marțea Secă, această zi marchează momentul în care Iisus Hristos le-a relatat ucenicilor săi pilda celor zece fecioare. Pilda prezintă povestea a cinci fecioare considerate „înțelepte” și a altor cinci „neînțelepte”, care se pregătesc pentru nuntă.

Noul Testament arată că întâlnirea cu Iisus Hristos este tratată precum o nuntă. De asemenea, El poartă numele de mire, în timp ce apostolii poartă denumirea de prietenii mirelui.

Potrivit crestinortodox.ro, Biserica este considerată mireasa lui Iisus Hristos, iar cele zece fecioare din pildă reprezintă Împărăția Cerurilor.

Această pildă este menită să le arate credincioșilor cât de importantă este pregătirea pentru judecata de apoi.

Miercurea Mare

Noul Testament ne arată că Maria Magdalena i-a spălat picioarele lui Iisus Hristos cu propriile lacrimi. Potrivit sursei anterior citate, acest lucru este perceput un semn de căință.

Miercurea Mare este și ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus Hristos fariseilor pentru 30 de arginți. Astfel, miercurea a devenit zi de post.

Joia Mare

Joia Mare mai poartă numele de Joia Neagră sau Joia Patimilor. În această zi au avut loc mai multe evenimente importante, precum:

  • spălarea picioarelor ucenicilor
  • Cina cea de Taină
  • Rugăciunea din Grădina Ghetsimani

De altfel, Joia Mare marchează începutul patimilor.

În această zi, preoții citesc Denia Mare, iar credincioșii vopsesc ouăle în roșu.

Paște
Românii se pregătesc să vopsească ouăle pentru Paşte / SURSA FOTO: Inquam Photos, Cornel Putan

Vinerea Mare

Vinerea Mare este ultima zi de vineri din Postul Mare. Ea mai este cunoscută și drept:

  • Vinerea Paștelui
  • Vinerea Patimilor
  • Vinerea Neagră
  • sau Vinerea Seacă

În această zi, Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce.

Vinerea se ține post negru, în timp ce preoții oficiază Ceasurile împărătești și Vecernia.