Săptămâna Mare 2025. Tradiții și obiceiuri

Săptămâna dinaintea Paștelui, cunoscută ca Săptămâna Mare, aduce cu sine o atmosferă aparte în comunitățile creștine. Este o perioadă profundă, în care spiritualitatea se împletește cu tradiția populară, iar casele și sufletele se pregătesc deopotrivă pentru marea sărbătoare a Învierii.

Această săptămână reprezintă apogeul unei călătorii spirituale, în care credincioșii își deschid inimile către pocăință și împăcare. Cei care au postit, dar și cei care nu au ținut un post strict, își îndreaptă pașii către biserică pentru a se spovedi, a fi miruiți și pentru a primi Sfânta Împărtășanie. Slujbele speciale, numite denii, aduc un plus de emoție și reculegere, rememorând ultimele zile ale lui Hristos pe pământ.

rastignire iisus hristos
SURSA FOTO: Dreamstime

Tradiții Săptămâna Mare 2025

În paralel cu pregătirea spirituală, gospodăriile se transformă într-un furnicar de activitate. Până miercuri, se mai lucrează câmpul, după care bărbații sunt chemați să sprijine treburile casei. Joi devine o zi a pragului: femeile se grăbesc să termine torsul, iar tinerii finalizează reparațiile din gospodărie, de teamă să nu fie „mustrați” de Joimărița, o ființă mitologică ce pedepsea lenevia prin simboluri ale focului și căldurii.

Un obicei încă viu în unele sate este aprinderea focurilor în curți sau la marginea cimitirelor în noaptea dinspre Joia Mare. Acestea sunt menite să călăuzească și să încălzească sufletele celor plecați, despre care se spune că se întorc acasă în această noapte specială. Focurile se fac cu grijă, din lemne alese, și sunt însoțite de tămâiere.

Joia Mare 2025

Joia Mare este ziua în care se face pomenirea celor adormiți. Se duc la biserică colaci, vin, fructe sau colivă, în funcție de zona țării.

Coliva, pregătită din grâu binecuvântat, este un simbol al vieții veșnice și al legăturii dintre cei vii și cei trecuți în eternitate.

Tot în această zi, gospodinele coc cozonacii, pasca și alte bunătăți, fiind considerat păcat să se gătească în Vinerea Mare, zi de doliu și post aspru.

Vinerea Mare 2025

Vinerea Mare, ziua Răstignirii, este marcată de tăcere, reculegere și post negru. Unii oameni, în special la sate, urmează obiceiul de a alerga desculți prin rouă la primele ore ale dimineții, crezând că astfel vor fi feriți de boli și le va merge bine tot anul.

După-amiaza, credincioșii se adună la biserică pentru a trece pe sub masa pe care este așezat Sfântul Epitaf – simbol al mormântului Mântuitorului. Seara, ritualul continuă cu procesiunea în jurul bisericii și cu trecerea pe sub Epitaf, un gest de smerenie și speranță.

Sâmbăta Mare 2025

Sâmbăta Mare încheie tăcut Postul Paștelui. Este ziua în care înroșitul ouălor, pregătirea bucatelor și a hainelor curate ating apogeul. Noaptea, bisericile se umplu de credincioși care vin să ia Lumină și să participe la slujba Învierii. Odată ajunși acasă, masa pascală îi adună pe toți cei dragi în jurul bucuriei reîntâlnirii, alături de ouă roșii, pască și speranța reînnoirii sufletești.