Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Ce însemnătate are această zi pentru creştini?
Este Joia Mare. Astăzi este o zi cu o mare însemnătate pentru credincioşii ortodocşi din România. Sfintele Sărbători de Paşti bat la uşa, însă iată ce trebuie să respecte cu sfinţenie în această zi din Săptămâna Patimilor.
Joia Mare marchează a patra zi din Săptămâna Mare, cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor. Este adesea denumită Joia Neagră sau Joia Patimilor. Este ziua în care a avut loc Cina cea de Taină a Mântuitorului.
Iisus Hristos a participat la masa cu ucenicii săi în Joia Mare. A efectuat ritualul spălării picioarelor lor și le-a dezvăluit că unul dintre ei îl va trăda. După Cina cea de Taină, Iisus s-a retras în Grădina Ghetsimani pentru a se ruga.
Restul evenimentelor sunt deja familiare tuturor credincioşilor. Mântuitorul a fost luat cu forţa de farisei și prezentat apoi în fața lui Pilat. Prin urmare, Joia Mare din Săptămâna Mare semnifică începutul patimilor și este un moment solemn pentru creștini.
Iată însă ce tradiţii trebuie să respecte credincioşii astăzi. Sunt reguli transmise cu mare grijă şi care trebuie respectate întocmai.
Joia Mare mai este cunoscută şi drept Joia celor 12 Denii. La citirea deniilor, se vor aprinde 12 lumânări. Ele vor sta apoi aprinse pe tot parcursul acestui an.
Preoții îi învaţă pe credincioşi despre gesturile făcute de Mântuitorul Iisus Hristos înainte și după Cina cea de Taină. De asemenea, sunt recitate cele 12 pasaje din evangheliile care relatează patimile Mântuitorului.
Un alt aspect semnificativ este că în Joia Mare, la slujbă, nu se mai aud clopotele bătând.
Tot în Joia Mare trebuie colorate în roşu ouăle pentru Paşte.
Ce nu ai voie să faci în Joia Patimilor. Este complet interzis pentru credincioşi
Există şi însă anumite interdicţii. Iată ce spune tradiţia despre lucrurile pe care nu trebuie să le facem astăzi.
La vopsitul ouălor sau la alte mâncăruri nu avem voie să folosim deloc două ingrediente: urzicile şi oţetul. Iată care este explicaţia.
Atunci când Iisus a fost răstignit pe cruce, rănile sale au fost lovite cu urzici și apoi stropite cu oțet. De asemenea, oțetul are şi o semnificație simbolică în această poveste.
Atunci când Mântuitorul a cerut apă, i s-a oferit oțet în loc, ca un act de batjocură. Din acest motiv, se sugerează ca gospodinele să evite utilizarea acestor două ingrediente în mâncăruri sau în gospodărie.
Joia Mare din Săptămâna Patimilor este într-adevăr o zi de solemnitate profundă. De aceea, este interzisă desfășurarea treburilor casnice.
De fapt, ultima zi în care se permite acest lucru este Miercurea Mare. Prin urmare, gospodinele sunt sfătuite să nu spele haine sau să facă curățenie din Joia Mare încolo.