Fiecare zi din Săptămâna Mare, cunoscută și drept Săptămâna Patimilor, este foarte importantă. În această perioadă de dinainte de Paște, oamenii ar trebui să fie mai smeriți, iar preoții îndeamnă pe toată lumea la post și rugăciune.
Azi vom vorbi despre Marțea Mare, zi în care gospodinele fac curățenia de Paște, potrivit tradiției populare. Marțea Mare reprezintă, de asemenea, și ultima zi în care oamenii mai pot merge pe câmp, la muncă.
Marțea Mare mai este denumită și Marțea Seacă, zi în care preoții citesc pilda celor 10 fecioare. Site-urile de specialitate din România spun că în această pildă este vorba despre cinci fecioare pregătite și cinci fecioare nepregătite, care își așteaptă mirele, în acest context pe Mântuitorul.
La miezul nopții, cele zece fecioare se trezesc, vestindu-se venirea Mântuitorului. Fecioarele nepregătite observă că untdelemnul din candelele lor este pe terminate, motiv pentru care cer untdelemn de la fecioarele pregătite. Acestea din urmă refuză să le ajute, motivând că și candelele lor se pot stinge.
Cele cinci fecioare merg să cumpere untdelemn, iar Mântuitorul își face apariția și merge la nuntă cu fecioarele pregătite.
”Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”, sunt ultimele cuvinte din pilda celor 10 fecioare, pildă care dorește să arate că importanța pregătirii noastre pentru judecata de apoi este importantă.
Paște 2023. În perioada postului trebuie să dăm dovadă de milostenie
Pilda mai arată că, în perioada postului, nu este important doar să nu mâncăm de dulce, ci și să ne rugăm. În perioada postului este la fel de important să dăm și dovadă de milostenie.
Anul acesta, în Marțea Mare, este pomenit și Sfântul Calinic de la Cernica, un monah cu o importanță mare în istoria României.
În ziua în care îl cinstim pe Sfântul Calinic, calendarul este marcat cu o cruce roșie, și avem dezlegare la vin și untdelemn. Totuși, situația din acest an este una mai specială, având în vedere că ziua Sfântului Calinic se suprapune cu Marțea Mare. Din acest motiv, trebuie să postim.
Sfântul Calinic s-a stins din viață în urmă cu 155 de ani, în 1868.