decat diferentieri infime de „pret” intre un produs bancar sau altul. Calitatea incepe sa faca tot mai mult diferenta, alaturi de capacitatea de a intui noi oportunitati de crestere.In ultimii noua ani, sapte banci au reusit sa faca o astfel de diferenta. Doua dintre ele, Banca Romana de Dezvoltare (BRD) si Banca „Ion Tiriac” chiar de cate doua ori. Prima a reeditat in 2000 succesul remarcabil din 1997, in timp ce Banca „Ion Tiriac”, castigatoarea primului Oskar acordat de Capital pentru Banca Anului in 1995, a primit o pereche pentru statueta si in 2002.Premiile au mai ajuns, de-a lungul anilor, la liderul dintotdeauna al pietei – Banca Comerciala Romana (BCR), la Banc Post si la Banca Transilvania. Daca ultimele doua au continuat sa confirme evolutia remarcabila, la cealalta extrema, un alt fost castigator – Banca Turco-Romana (BTR) a iesit complet din piata. Falimentul unei banci recunoscute la finele anilor ‘90 pentru calitatea si inovativitatea serviciilor arata cat de importanti pot fi, in cazul unei institutii de credit, si actionarii.

Banca „Ion Tiriac”
In cei zece ani de existenta a premiilor Oskar Capital, Banca Comerciala „Ion Tiriac” (BCIT) a luat de doua ori premiul pentru „Banca Anului”. Primul titlu l-a castigat in 1995, si pe cel de-al doilea, in 2002. Cei doi ani care s-au scurs au imbunatatit in continuare activitatea bancii. BCIT a ajuns pe locul zece in sistemul bancar romanesc din punctul de vedere al activelor, dar pe trei in functie de profitul obtinut (calculat conform normelor IAS) si pe locul sase in topul primelor zece institutii de credit in functie de valoarea imprumuturilor pentru populatie. Faptul ca este o institutie profitabila o demonstreaza si decizia „patronului” Ion Tiriac de a nu mai vinde banca, dupa ce negocierile de preluare a acesteia de catre o alta banca au durat doi ani.

Banca Comerciala Romana
1996 a fost anul in care juriul ales de echipa Capital a desemnat Banca Comerciala Romana drept banca anului. Chiar daca nu se poate lauda decat cu un titlu, BCR a reusit in toti acesti ani sa se mentina pe primul loc in topul institutiilor financiare, indiferent de numitorul comun luat in calcul: active, credite retail, credite IMM-uri sau profit. Anul acesta, banca a intrat intr-o etapa noua – cea a privatizarii. BERD si IFC au platit, la inceputul lunii iunie, 222 milioane dolari pentru participatia la BCR. Dupa ce a vandut salariatilor un pachet de 8% din BCR, statul detine numai 36,88% din capitalul bancii, dar ramane cel mai mare actionar. Restul titlurilor sunt impartite de SIF Oltenia (6,11%) si celelalte patru SIF-uri, cu cate 6%.

Banca Romana de Dezvoltare
Banca Romana pentru Dezvoltare a luat premiul Oskar Capital pentru cea mai buna banca a anului in 1997 si in 2000. Ca si in cazul BCR, BRD s-a mentinut totdeauna pe locul doi in topul primelor zece banci, indiferent de factorul de referinta. 2004 este anul in care concurenta a inceput sa se ascuta. Dupa ce s-a realizat privatizarea integrala a BRD, prin vanzarea pachetului rezidual detinut de stat tot catre SociA