Potrivit OMS, circa 91% dintre locuitorii planetei sunt afectați de acest pericol, lucru duce la şapte milioane de decese în fiecare an.
Efectele poluării aerului la nivel global arată că aceasta reduce speranţa de viaţă cu 20 de luni. Poluarea aerului ucide mai mulţi oameni în toată lumea decât malaria sau accidentele rutiere.
Potrivit raportului asupra calităţii aerului în lume publicat de Health Effects Institute cu sediul la Boston şi Universitatea din Columbia Britanică, poluarea atmosferică este cel de-al cincilea factor de risc în mortalitatea globală.
Aerul murdar provine în special de la traficul rutier şi industrie şi, în unele ţări, de la arderea unor combustibili în interiorul locuinţelor, pentru gătit. Poluarea duce la boli de inimă şi respiratorii şi agravează într-o măsură considerabilă bolile cronice.
În octombrie, OMS a explicat că expunerea la aer nociv atât în exterior, cât şi în interior este, în fiecare an, cauza decesului a circa 600.000 de copii cu vârste mai mici de 15 ani.