Uniunea Europeană a adăugat vineri şapte miniştri din noul guvern format în august pe lista neagră a persoanelor sancţionate pentru „responsabilitatea lor” în represiunea sângeroasă de care se va face vinovat regimul lui Bashar al-Assad, relatează AFP, conform Agerpres.

Prim-ministrul Hussein Arnous figurează pe această listă din 2014. Din guvernul său fac parte trei femei şi este al cincilea format în Siria de la începutul conflictului intern, în 2011.

Europenii au adăugat pe lista lor neagră numele miniştrilor finanţelor, justiţiei, comerţului, transporturilor, culturii, educaţiei şi resurselor hidraulice. Toţi au interdicţie de intrare în UE şi bunurile lor pe teritoriul comunitar sunt îngheţate.

Pe listă se află acum 280 de nume şi 70 de entităţi.

UE a impus în 2011 „un embargou petrolier, restricţii care afectează anumite investiţii, o îngheţare a bunurilor deţinute de banca centrală siriană în UE şi restricţii care lovesc exporturile de echipamente şi de tehnologii susceptibile să fie utilizate în scopuri de represiune internă, precum şi echipamente şi tehnologii destinate să supravegheze sau să intercepteze comunicaţii pe internet sau comunicaţiile telefonice”.

Sancţiunile Uniunii Europene sunt în vigoare din 1 decembrie 2011 şi fac obiectul unei reexaminări anuale.

Bashar al-Assad l-a însărcinat la 25 august pe Hussein Arnous, un fost ministru al resurselor hidraulice, să formeze un nou guvern, după alegerile parlamentare care au avut loc în iulie.

La fel ca predecesorul său, noul premier face de mai mulţi ani obiectul unor sancţiuni impuse de SUA şi UE împotriva regimului Assad.

Sprijin de la Moscova pentru Bashar al-Assad

Preşedintele sirian Bashar al-Assad afirma recent că prezenţa neîntreruptă a bazelor navale şi aeriene ale Rusiei în ţara sa ajută la contracararea influenţei puterilor occidentale în regiune, în contextul în care lupta împotriva insurgenţilor a scăzut în intensitate, relatează Reuters.

Într-un interviu pentru postul de televiziune al Ministerului rus al Apărării, Zvezda, cu ocazia marcării a cinci ani de când intervenţia Moscovei în Siria a influenţat conflictul în favoarea sa, Al-Assad a spus că principalele două baze ale Rusiei sunt importante pentru contracararea prezenţei militare occidentale în regiune.

„Acest echilibru militar global are nevoie de rolul Rusiei. Este nevoie de bazele (militare). Beneficiem de pe urma acestui lucru”, a spus Al-Assad, adăugând că Siria are nevoie de o astfel de prezenţă, despre care comandanţii săi militari spun că reprezintă o contrapondere la dominaţia Washingtonului în regiune.

Împreună cu baza Hmeimim, de unde Rusia lansează atacuri aeriene în sprijinul lui Al-Assad, Moscova controlează de asemenea şi baza navală Tartus din Siria, fiind singurul său avanpost naval din Mediterana, în funcţiune din timpul Uniunii Sovietice.

Rusia a lansat atacuri aeriene în Siria în 2015 şi a început să îşi consolideze prezenţa militară permanentă în 2017, în urma unui acord cu guvernul de la Damasc.