Sapte moduri de a scapa de drumuri la plata facturilor

Valabile atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice, sistemele alternative de plata a utilitatilor au inceput sa se dezvolte din ce in ce mai rapid, incercand sa elimine cozile interminabile de la ghiseele furnizorilor. Pentru cei care au deja un cont intr-o banca, grijile legate de plata lunara a facturilor sunt de cele mai multe ori anulate. Din pacate, doar 16% din populatia Romaniei detine un cont bancar. Prin telefon, prin dispozitie data bancii, pe internet, cu aj



Valabile atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice, sistemele alternative de plata a utilitatilor au inceput sa se dezvolte din ce in ce mai rapid, incercand sa elimine cozile interminabile de la ghiseele furnizorilor.
Pentru cei care au deja un cont intr-o banca, grijile legate de plata lunara a facturilor sunt de cele mai multe ori anulate. Din pacate, doar 16% din populatia Romaniei detine un cont bancar.
Prin telefon, prin dispozitie data bancii, pe internet, cu ajutorul cardului sau al telefonului mobil, orice posesor al unui card bancar isi poate achita darile catre furnizori fara bataie de cap. Cea mai simpla si mai raspandita metoda este plata facturilor cu ajutorul cardului la ATM-ul sau la POS-ul companiilor cu care bancile au incheiate contracte de colaborare.


Din pacate, plata pe card a facturii a fost acceptata doar de companiile de telefonie mobila si fixa si, in unele cazuri, pentru facturile de electricitate.
Totusi, cu ajutorul cardurilor Bancii Comerciale Romane (BCR) pot fi platite si facturile de apa, gaze, salubritate si cablu de televiziune.
Avantajul acestor tipuri de plati, practicate in principal de BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank si Banc Post, sunt date de faptul ca locatiile sunt mult mai diversificate si cozile evitate, comisionul este zero, iar platitorul poate achita contravaloarea propriilor facturi, dar si pe cele ale prietenilor sau rudelor.
O alta modalitate foarte simpla prin care se pot achita utilitatile sunt platile efectuate direct la ghiseul bancii. Daca in cazul platilor pe card era necesara o conventie intre client si banca, in acest al doilea caz ea nu mai este necesara, si oricine se poate prezenta la ghiseul BRD – Groupe Societe Generale, fara sa detina un cont la aceasta banca, si poate achita orice tip de factura in numerar.
Alte inovatii ale bancilor comerciale se refera la plata prin Internet, pe telefonul fix sau mobil sau pe baza unei intelegeri cu banca si un acord prealabil.
In acest ultim caz, banca este imputernicita de client sa debiteze automat contul curent al clientului fara ca acesta sa miste vreun deget.


Un sistem inovator este cel pus la punct de Citibank. Luand in calcul faptul ca in Romania gradul de bancarizare este extrem de scazut, banca americana s-a hotarat sa ofere clientilor sai posibilitatea sa achite facturile in numerar in mai multe locatii, chiar daca cetateanul nu are nici card, nici cont bancar, nici conventie semnata cu banca. Citibank Easy Payments este un sistem alternativ de plata a facturilor, bazat pe achitarea in numerar la unul dintre cele 12 automate (opt in Bucuresti si cate unul in Constanta, Brasov, Cluj si Ploiesti) instalate de Citibank in Romania.
Platile astfel realizate nu se comisioneaza si nu sunt conditionate de existenta unui contract cu vreo banca. Singurele facturi care sunt “taxate” cu 10.000 de lei sunt amenzile de circulatie.
Un alt serviciu lansat recent de Citibank este Unikasa, serviciu care permite achitarea facturilor in numerar la POS-urile din benzinariile Agip. Singura conditie este ca platitorul sa aiba asupra sa factura pe care trebuie sa o achite. Casierul benzinariei trece prin POS codul de bare al acesteia, iar plata se debiteaza automat.










“In primul trimestru din 2006, plata facturilor de utilitati
se va putea face si prin platforma de internet banking. Tipul de plati depinde si de posibilitatile tehnice ale furnizorilor.”

Radu Topliceanu,

Director de Vanzari,
Divizia de Retail a Raiffeisen Bank






Conducerea Citibank a anuntat ca va introduce in scurt timp acest sistem simplu si in supermarketuri si hipermarketuri. Aceeasi ambitie o au si celelalte banci care au incheiate protocoale de colaborare cu furnizorii de utilitati. In cazul acestora, platile vor putea fi facute in viitor cu ajutorul cardului sau chiar in numerar.

Plati prin virament sau in numerar

1. Citibank Easy Payments – centru de plati cu numerar. Fara comision.


2. UniKasa este un sistem de plata in numerar in benzinarii si, in curand, in super sau in hipermarketuri.


3. In numerar la ghiseele bancilor BCR si BRD Groupe Societe Generale se pot achita toate tipurile de facturi. Nu necesita existenta unui cont curent.


4. Cu ajutorul cardului la ATM – BRD Groupe Societe Generale, BCR, Raiffeisen Bank, Banc Post. Platile se realizeaza pe baza unei cereri formulate de posesorul cardului catre banca.


5. Plata facturilor la POS prin card la sediile furnizorilor sau la ghiseele bancilor. In curand acest sistem va fi introdus si la comercianti, atat prin card, cat si in numerar. Nu se comisioneaza decat plata facturilor in valuta.


6. Prin telefon – doar pentru clientii care detin un cont curent la banca respectiva – BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, HVB, doar facturile de telefonie mobila.


7. Prin internet – majoritatea bancilor care au internet banking. Serviciul este valabil doar pentru clientii bancii respective.