Firmele pot solicita pentru un proiect intre 10.000 si 50.000 euro. O serie de persoane au sunat la redactie pentru a solicita amanunte in legatura cu modalitatea de a obtine un grant (finantare nerambursabila). Incercam, in cele ce urmeaza, sa va oferim cateva trucuri pentru alcatuirea proiectului. Pachetele informative se pot obtine de la agentiile de dezvoltare regionala – situate in orasele Bucuresti, Alba Iulia, Cluj, Timisoara, Craiova, Calarasi, Braila, Piatra Neamt, sau de pe Internet: www.mdp.ro – Componenta B1 granturi sau la www.infoeuropa.ro – Programe de finantare (posibile cuvinte cheie: intreprinderi noi, micro-intreprinderi, schema, finantare etc.).
1. Pliati proiectul pe obiectivele programului:
· acces la tehnologia moderna;
· acces la activele neutilizate ale statului;
· sprijinirea dezvoltarii sectoarelor industriale in domeniile in care regiunea detine avantaje competitive (ex: prelucrarea lemnului, textile si imbracaminte, pielarie, industrie alimentara, mecanica fina, software).
Recomandari:
· atentie la cuvintele-cheie: tehnologie moderna – infiintare – dezvoltare IMM, active neutilizate ale statului, impact asupra dezvoltarii regiunii;
· nu pierdeti din vedere componenta sociala – numarul locurilor de munca infiintate prin proiect este important, finantarea facand parte din programul Coeziune Economica si Sociala.
2. Atentie la criteriile de eligibilitate (participare):
· intreprindere infiintata intre 01.01.1999 – 20 mai a.c., cu maxim 249 angajati sau micro-intreprindere cu maxim noua angajati, indiferent de data inregistrarii.
Recomandari:
· pregatiti din timp copii dupa actele de inregistrare si constituire a firmei, precum si dupa balanta financiara si bilantul contabil; proiectul trebuie depus in patru exemplare, pana la 20 iulie a.c.;
· numarul de angajati va fi declarat pe baza statului de plata pe luna martie 2001, inregistrat si stampilat de Oficiul Fortelor de Munca;
· bilantul contabil trebuie sa arate ca nu exista datorii catre bugetul de stat sau alte obligatii de plata.
Recomandari: Fiecare activitate propusa prin proiect trebuie sa aiba un obiectiv clar definit si masurabil. Trebuie sa indicati exact care este rezultatul asteptat si cum va fi masurat. De pilda, un echipament performant va permite unei firme de productie sa creasca eficienta muncii. In ce fel? In loc de patru ore, cei sapte angajati vor lucra numai doua ore pentru producerea unei cantitati X de bunuri. Managerul va putea lua decizia sa dubleze numarul angajatilor, care vor lucra in doua schimburi. In descrierea activitatii va trebui sa detaliati etapele si sa furnizati informatii despre piata: sa explicati care sunt competitorii, daca exista cerere pe piata pentru o cantitate dubla de produse si spre ce zone de desfacere v-ati orientat.
4. Asigurati-va ca puteti sustine cofinantarea:
· contributie proprie de minimum 40% din valoarea proiectului;
· minimum jumatate trebuie sa fie aport in numerar.
Sa presupunem ca aplicati pentru 40.000 euro fonduri nerambursabile (grant). Costul total al proiectului va fi cel putin 66.667 euro. Rezulta ca va trebui sa contribuiti cu 26,667 euro, din care cel putin jumatate in numerar (13.333 euro), iar restul sumei in echivalent bunuri (utilaje, mijloace de transport, spatii etc.). Activele trebuie sa fie in intregime platite la data semnarii contractului (asadar, nu la data depunerii proiectului!). Bunurile nu vor fi, bineinteles, inchiriate, ipotecate, gajate unor terte parti.
Pentru a acoperi suma, va puteti gasi parteneri. Acestia trebuie, la randul lor, sa se incadreze in criteriile de eligibilitate.
5. Solicitati fonduri pentru activitatile eligibile, de tipul:
· investitii directe in productie si activitati conexe;
· dezvoltarea serviciilor;
· reabilitarea cladirilor industriale direct legate de proiect;
· activitati de marketing si export, promovarea exporturilor;
· cercetare-dezvoltare, inovare si transfer de noi tehnologii.
6. Tineti cont de costurile acceptate spre finantare:
· costul personalului angajat pentru proiect, corespunzator salariilor actuale plus taxele cu asigurarile sociale si alte costuri aferente salariilor
· transportul, cazarea si diurna;
· achizitia de echipamente (noi sau folosite) si servicii (transport, chirie etc.), corespunzator preturilor pietei;
· materiale consumabile si bunuri;
· subcontractare;
· costuri ce deriva din cerintele „Contractului” (diseminarea informatiilor, evaluarea specifica a proiectului, audit, traducere, copiere, asigurare, instruirea celor implicati in proiect etc.), inclusiv costurile serviciilor financiare;
· unele taxe;
· capitalul circulant – maximum 20% din investitia totala;
· cheltuieli de cel mult 7% din valoarea totala a costurilor eligibile directe.
Nu sunt acceptate proiecte pentru care este deja angajata sau in curs de angajare o finantare.
Important:
· achizitiile de echipamente vor fi efectuate numai din tarile UE sau statele candidate;
· salariile, diurna vor fi acceptate la nivelul practicat in mod normal de catre beneficiar si nu mai mare decat cel general existent pe piata in cauza.
7. Ochii pe concurenta:
· furnizati informatii detaliate despre clienti, sistemul de distributie actual si previzionat, concurenta (nume, informatii cunoscute despre acestia), pozitionarea produselor firmei dvs. comparativ cu competitorii;
· descrieti piata pentru produsele/serviciile rezultate din implementarea proiectului, avantajele principale ale produselor (pret, calitate, caracteristici, concurentii potentiali, promovarea vanzarilor, vanzarile estimate in urmatorii patru ani pentru bunurile/serviciile realizate prin proiect.